Mielomul multiplu este a doua cea mai frecventă neoplazie hematologică. Reprezintă 2% din totalitatea malignităţilor, fiind dificil de diagnosticat boli neoplazice. ,,În România trebuie să fie peste 2000 de pacienţi cu mielom diagnosticaţi, dar sunt mai mulţi din nefericire nediagnosticaţi. Diagnosticarea se face foarte greu pentru că pacientul cu mielom trece prin mai multe momente: stare de oboseală, dureri osoase de muşchi, fracturi”, a declarat pentru 360medical.ro Camelia Soceanu, preşedintele asociaţiei pacienţilor cu mielom multiplu S.O.S. Mielom.
În România, mielomul multiplu este malignitatea hematologică cu cele mai mari întârzieri de diagnostic. Prima dată când persoana bănuieşte că ar avea ceva este atunci când se confruntă cu o stare de oboseală, dureri osoase, de muşchi, fracturi de coastă, cervicale, ori de claviculă, şi atunci merg la medic.
,,De obicei ajung la ortoped, dar sunt îndrumaţi spre hematologie de multe ori după ce au o intervenţie chirurgicală. Doar atunci se constată că este acolo un plasmocitom şi toate drumurile merg spre hematologie. Dar până atunci foarte greu se diagnostichează”, a explicat Camelia Soceanu, preşedintele Asociaţiei S.O.S. Mielom.
În opinia Cameliei Soceanu, ,,important ar fi ca medicul de familie să fie bine informat despre această boală.”
În momentul de faţă, electroforeza proteinelor serice, o analiză gratuită care poate duce cu gândul la mielom, poate fi recomandată de medicul de familie dacă pacientul are o inflamaţie, boli de ficat sau se plânge de dureri de oase
,,Această boală este parşivă, pentru că se confundă cu bolile autoimune sau cu alte afecţiuni. Astăzi avem medicamente, este păcat să nu intrăm imediat în tratarea acestei boli”, a precizat preşedintele Asociaţiei pacienţilor cu mielom multiplu.
În timp ce europenii reuşesc să diagnosticheze mielomul la un interval de 6 luni, la noi trece de trei ori mai mult timp.
,,Cei din Europa spun că reuşesc să diagnosticheze la un interval de 5-6 luni. La noi din nefericire trece un an, un an şi jumătate. Am cunoscut persoane la care au trecut şi doi ani. Deci încă avem dificultăţi din punctul ăsta de vedere. Se fac demersuri să diminuăm această perioadă”, a mărturisit preşedinta S.O.S. Mielom.
Medicii hematologi luptă să dezvolte în toată ţara centre speciale de investigare a mielomului, în condiţiile în care în orice spital din România poate fi diagnosticat mielomul, însă este pus un diagnostic incomplet.
,,E foarte important laboratorul să dea nişte analize corecte, şi resurse umane. Medicii hematologi să fie bine pregătiţi şi bine informaţi pentru această boală”, a precizat Camelia Soceanu.
În urmă cu 15 ani mielomul mutiplu a fost considerat o boală rară şi apărea în special la bărbaţi, la vârste peste 70 de ani.
,,Astăzi din nefericire apare la foarte mulţi tineri, nu contează că-i bărbat sau femeie, începând chiar de la vârsta de 30 de ani”, a afirmat Camelia Soceanu.
O treime din pacienţii cu mielomul multiplu pot fi asimptomatici, motiv pentru care pe 30 martie când este marcată Ziua Internaţională de Acţiune a Mielomului, asociaţia pacienţilor cu această boală îi sfătuieşte pe români să nu ignore acele analize uzuale, să le facă.
,,Haideţi să dăm atenţie chiar unei oboseli apărute poate fără motiv şi să mergem la medic. E foarte important să mergem la medic, să avem o comunicare permanentă cu medicul”, a semnalat Camelia Soceanu.