VIDEO: Ce trebuie să facă spitalele şi clinicile medicale pentru a introduce pacienţii refugiaţi ucraineni în sistem şi a deconta serviciile

VIDEO: Ce trebuie să facă spitalele şi clinicile medicale pentru a introduce pacienţii refugiaţi ucraineni în sistem şi a deconta serviciile

Un raport realizat de Centrul pentru Jurnalism Independent ( CJI) şi Internews arată că principala barieră a refugiaţilor ucraineni în accesarea informaţiilor este limba. Mulţi refugiaţi nu ar suna nici la Poliţie şi nici la serviciile de urgenţă într-o situaţie de criză, de teama că nu vor fi înţeleşi. ,,Nu ştiu să spun legat de cât de multă încredere au în Poliţia Română, însă la Urgenţe sună”, a declarat Iris Ursea, program manager pe proiecte cu refugiaţii, Fundaţia Inovaţii Sociale Regina Maria.

Raportul Bariere şi punţi - Comunicarea şi schimburile de informaţii în comunitatea de refugiaţi ucraineni din România a inclus perspectivele a peste 1000 de refugiaţi, a 19 furnizori de servicii şi a doi reprezentanţi media.

Peste 3.000 de servicii medicale au fost oferite gratuit pacienţilor ucraineni în 2022 de către Fundaţia Inovaţii Sociale Regina Maria. Sub 10% dintre refugiaţii ucraineni pot avea o conversaţie minimă în limba engleză, susţine Iris Ursea.

,,Mai degrabă sună la Urgenţe decât să meargă la un medic de familie sau la un medic specialist”, a afirmat program manager pe proiecte cu refugiaţii.

,,În cazurile în care medicii şi asistentele au bunăvoinţă se foloseşte Google Translate”, a ţinut să precizeze Iris Ursea, specificând însă că în cazul limbajului medical, Google Translate nu are o acurateţe mare.

Echipajul medical al Fundaţiei Inovaţii Sociale Regina Maria este format atât din medici români, cât şi medici ucraineni, astfel că pot vorbi cu refugiaţii în limba lor. Autorităţile române au anunţat că refugiaţii ucraineni au dreptul la aceleaşi servicii de sănătate ca asiguraţii din România.

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate s-a mişcat destul de repede să creeze o platformă prin care pacienţii ucraineni să poată fi introduşi în SIUI. Această platformă se numeşte EPIAS.

,,Au existat modificări din martie şi până acum, în privinţa modului în care aceşti pacienţi pot fi introduşi. Atât medicii de familie cât şi medicii specialişti care au primit informarea legat de această platformă, au fost puţin descurajaţi să îi introducă”, a declarat Iris Ursea, care a explicat ce e de făcut pentru a introduce pacienţii ucraineni în platformă.

Există două tab-uri, trebuie folosită ruta sau tabul Număr Unic de Identificare.

,,Durează undeva la poate 5-10 minute ca un medic să îl introducă, însă pacientul primeşte un număr unic de identificare cu care poate primi reţetă gratuită, poate accesa orice serviciu medical în contract cu Casa”, a explicat Iris Ursea.

Nu doar medicii de familie pot introduce pacientul ucrainean în platforma SIUI, ci şi medicii specialişti.

 ,,Medicii ar trebui să ştie că serviciile pe care ei le oferă atât în ambulatoriu cât şi pe peroiada internării pot fi decontate”, a spus Iris Ursea.

Medicii sunt responsabili şi obligaţi de către CNAS să introducă pacientul ucrainean în SIUI, dar trebuie spus că este foarte importantă colaborarea între clinică sau spital şi softul pe care îl foloseşte acea clinică în care activează medicii.

,,Noi ştim că există multe softuri care încă nu au creat o procedură prin care ulterior generării acelui număr de identificare, pacientul poate să fie introdus în softul personal al clinicii sau al spitalului şi ulterior raportat şi decontat către CNAS”, a mărturisit Iris Ursea.

Refugiaţii ucraineni se bucură de aceleaşi beneficii ca şi asiguraţii români, însă ,,ar trebui să le oferim mai multă empatie, să arătăm un gest de omenie colectivă şi să îi tratăm ca şi pe asiguraţii români.”

viewscnt