VIDEO Consiliere psihologică în situaţii de criză: pandemia şi războiul, oferită gratuit românilor de Asociaţia Psihologilor Atestaţi din România

VIDEO Consiliere psihologică în situaţii de criză: pandemia şi războiul, oferită gratuit românilor de Asociaţia Psihologilor Atestaţi din România

Asociaţia Psihologilor Atestaţi din România (A.P.A.R.) a fost premiată la un an de la pandemia de COVID-19 pentru consilierea psihologică gratuită pe care a oferit-o românilor. ,,Ne mândrim cu acest proiect pe care l-am lansat din 15 martie 2020, când s-a instalat pandemia. Practic, Asociaţia Psihologilor Atestaţi din România a creat comunităţi în toate judeţele din ţară şi ne-am expertizat şi pe aceste platforme online, astfel încât să putem acorda sprijin psihologic, suport, consiliere psihologică victimelor pandemiei”, a declarat pentru 360medical.ro Veronica Jardan, psiholog clinician principal şi psihoterapeut, membru fondator al A.P.A.R.

Peste 30.000 de victime ale pandemiei au beneficiat de consilierea psihologică gratuită oferită de psihologii din A.P.A.R. Orice român, inclusiv din diasporă, putea suna la numărul scurt 9SOS şi era direcţionat la un psiholog care era liber în acel moment şi putea oferi aceste servicii.

,,Au fost implicaţi peste 100 de psihologi în acest demers, toţi au vrut să ajute, să consiliem gratuit victimele pandemiei. Acest proiect a fost un real succes şi pentru consilierea românilor, dar şi pentru noi ca şi comunitate. De atunci ne întâlnim în fiecare zi de joi şi ne intervizăm profesional”, a explicat Veronica Jardan, psiholog clinician principal şi psihoterapeut, membru fondator al A.P.A.R.

Psihologii din România au avut foarte multe victime de consiliat şi  în opinia psihologului ,,au fost cazuri foarte grele şi a fost nevoie de susţinerea noastră astfel încât să putem face faţă acelui vampirism energetic prin care am trecut cu toţii”.

Asociaţia a fost premiată de 9SOS pentru activitatea depusă în cadrul acestui proiect. ,,Acest premiu este o cuantificare a muncii noastre în echipă. Ca psihologi solitari putem avem succes la cabinet, dar creşte exponenţial când eşti într-o comunitate în care apartenenţa face minuni”, a spus Veronica Jardan.

Cele mai frecvente probleme pe care le-au reclamat beneficiarii acestui program au fost: depresia, anxietatea, trauma severă, insomniile, atacurile de panică şi fobiile.

,,Dintr-o dată am fost izolaţi, nu am mai putut merge la serviciu, respectiv copiii la şcoală, şi această situaţie era pentru prima dată în viaţa fiecăruia dintre noi. A fost foarte greu de integrat această traumă pentru noi toţi”, a mărturisit Veronica Jardan.

A crescut violenţa domestică, au exacerbat conflictele în familii, iar psihologii din cadrul APAR au manageriat adecvat aceste stări. Asociaţia şi-a oferit ajutorul şi cadrelor medicale, în cazul cărora  a fost mai mare adresabilitatea face to face, în spital.

 ,,Avem foarte mulţi psihologi care lucrează în spitale şi atunci, psihologii clinicieni din cadrul spitalelor aveau întâlniri focusate pe terapia de grup cu cadrele medicale din instituţia în care lucrează”, a precizat Veronica Jardan.

Consilierea psihologică s-a făcut în situaţia de criză, în pandemia de COVID-19, dar asociaţia a menţinut acest proiect de voluntariat pentru victimele pandemiei şi nu numai.

,,Când s-a terminat pandemia, a început războiul şi-au început să apară victime legate de percepţia faţă de războiul care este în apropierea noastră, cu simptome foarte mari de stres, de atacuri de panică”, a afirmat Veronica Jardan.

A.P.A.R organizează în perioada 20-23 aprilie 2023 o conferinţă naţională cu tema tulburări neurocognitive, la Braşov.

,,Este un eveniment ştiinţific la care pot participa şi psihologii care sunt atestaţi, dar şi studenţii la facultăţile de psihologie, şi medici, şi asistenţi sociali, şi asistenţi medicali, şi orice persoană interesată de a afla informaţii de ultimă oră în acest domeniu”, a subliniat Veronica Jardan.

Printre invitaţii de onoare se află şi acad. profesor universitar Leon Dănăilă, cunoscut neurochirurgiei dar şi cu preocupări în domeniul psihologiei.

,,Vor fi foarte multe lucrări ştiinţifice şi workshopuri pe această tematică a sănătăţii creierului. Este bine de luat în calcul pentru noi toţi de a şti cum să ne însănătoşim creierul şi mai ales de a lucra în prevenirea afectării tulburărilor neurocognitive,” a concluzionat Veronica Jardan.

viewscnt