[VIDEO] Corpul de Control al MS retrimis la Spitalul Floreasca pentru a cerceta ,, zonele gri”. Iată ce spune raportul preliminar

[VIDEO] Corpul de Control al MS retrimis la Spitalul Floreasca pentru a cerceta ,, zonele gri”. Iată ce spune raportul preliminar

Ministrul Sănătăţii a prezentat astăzi concluziile raportului preliminar efectuat de către Corpul de Control al instituţiei pe care o conduce. Verificările au fost efectuate la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti (Floreasca), acolo unde în data de 22 decembrie 2019, o pacientă s-a ales în timpul operaţiei cu arsuri pe 30% din suprafaţa corporală, iar la o săptămână aceasta a decedat. Atât Victor Costache, ministrul Sănătăţii, cât şi Nelu Tătaru, secretar de stat la MS susţin că din raport s-a desprins ideea că mai sunt zone gri de investigat la spitalul cu pricina, aşa că a fost retrimis Corpul de Control pentru cercetări suplimentare.

Una dintre concluziile care se desprinde din raportul efectuat de către Ministerul Sănătăţii este că biocidul utilizat pentru dezinfecţia câmpului operator este avizat şi este conceput să fie folosit numai pentru dezinfecţia chirurgicală a mâinilor echipei operatorii, nu şi pentru dezinfecţia pacienţilor. Practic, în opinia dr. Victor Costache, chirurgii de la spitalul Floreasca au folosit acest biocid off-label. Şi şeful Sănătăţii consideră că biocidele pot fi periculoase dacă nu sunt folosite corespunzător.
,,Aceste biocide sunt substanţe care pot fi periculoase dacă nu sunt folosite corespunzător şi, iată, din păcate, avem iar un exemplu de eveniment deosebit de grav, catastrofic (....) care se întâmplă într-un spital din România", a declarat Costache.

Încălcarea procedurilor şi protocoalelor

În urma verificărilor efectuate, s-a constatat că a fost ignorată o procedură care este adoptată la scară largă la nivel naţional, şi din 2016 la Spitalul Floreasca şi care a fost validată împreună cu ANMCS, şi anume procedura de dezinfecţie a tegumentelor, în care se foloseşte în primă instanţă betadina şi în cazul pacienţilor alergici la iod se foloseşte gluconatul de clorhexidină.

Mai mult, Mioara Comana, Directorul Inspecţiei Sanitare de Stat, a declarat  că s-a folosit o cantitate ,,enorm de mare" de dezinfectant în cazul pacientei care a suferit arsuri pe masa de operaţie la Spitalul de Urgenţă Floreasca.

,,Este vorba despre o neregulă - despre încălcarea unui protocol preoperatoriu. Acolo este specificat foarte clar cine efectuează aseptizarea câmpului, medicul operator, cu o cantitate de maximum 50 de mililitri dată în trei etape şi, atenţie, în acea procedură scrie foarte clar că trebuie să fie foarte atenţi la alergiile la iod. După imaginile video la care am avut un minim acces, acolo a fost vorba despre o cantitate enorm de mare - în jur de 200 de mililitri pe puţin - care s-a folosit într-o singură etapă. Adică, s-a dat puţin pe corpul pacientului, după care s-a luat o tăviţă renală, s-a turnat toată cantitatea, care evident, s-a dus de jur împrejur. (...) În referatele domnului profesor, de obicei, apare produsul incriminat ca folosit în mod normal. Betadina în cantităţi foarte mici, clorhexidină nu am văzut şi am verificat balanţa pe un an întreg", a explicat Comana.

Echipa de control a mai constatat că, în Protocolul Operator nu se face diferenţa între medicii operatori şi timpii operatori. Protocoalele operatorii au fost semnate şi asumate în neconformitate cu realitatea.

Alergie la iod? Nu s-a făcut testul...
O altă concluzie este aceea că s-a subdiagnosticat sau s-a diagnosticat greşit această alergie la iod a pacientei. Fişele de anestezie şi recuperare postoperatorie imediată, la rubrica Antecedente alergice au menţiuni neclare în legătură cu alergia la betadină. Aceste menţiuni nu sunt susţinute în formularul de consimţământ pentru anestezie generală, scris la data de 10.12.2019 de către pacientă în vederea efectuării intervenţiei chirurgicale. Astfel, pacienta completează şi semnează că are ALERGIE la plante şi un medicament, deşi pe formular apare şi alergia la Iod, pacienta nu bifează şi secţiunea din care să reiasă că ar avea alergie la Iod şi semnează formularul de consimţământ, care este semnat şi de medicul anestezist.

Din Foaia de Observaţie (FOCG) a pacientei, nu reiese dacă aceasta a fost sau nu testată cu privire la alergia la Iod, testarea fiind în sarcina echipei medicale din cadrul secţiei de Chirurgie 3, în conformitate cu Regulamentul de Organizare şi Funcţionare aprobat prin OMS 527/2019.

,,Nu există niciun element care să indice alergia la iod a pacientei şi, practic, în ambele intervenţii chirurgicale a fost folosită această substanţă pe bază de etanol, cu un conţinut de etanol de 89%, cu un risc combustional major. În acest context de risc combustional major şi de biocid utilizat greşit, se foloseşte bisturiul electric şi astfel ajungem la acest eveniment deosebit de grav", a declarat dr. Victor Costache, în cadrul unei conferinţe de presă.

Ministrul Sănătăţii nu crede totuşi că alergia la iod a fost ,,inventată" de profesorul Mircea Beuran.

,,Nu a fost inventată, probabil în timpul anamnezei realizate în special de către echipa de anestezie s-a evidenţiat că pacienta ar fi declarat ar avea o alergie la Furazolidon, dar care nu are nicio legătură cu alergia la iod şi atunci s-a generalizat alergia la Furazolidon la alergie la iod. Nu s-a făcut testul la iod şi, într-un final, s-a ajuns la această situaţie.

Medicii care asigurau garda la data incidentului nu au participat la intervenţie

Alte concluzii din raport au scos la iveală faptul că niciunul din medicii aflaţi în echipa operatorie nu se afla în serviciul de gardă, iar medicii rezidenţii nu au fost sub directa şi stricta supraveghere a îndrumătorului sau responsabilului de rezidenţi, aşa cum ar trebui să se întâmple atunci când aceştia intervin într-un timp operator.

,,Deci avem o pacientă care a sângerat şi care s-a deteriorat pe parcursul nopţii, s-a intervenit la 9 dimineaţa, iar în echipa operatorie s-a preferat să se intervină cu un medic rezident şi apoi cu un medic specialist veniţi de acasă, în loc să intervină echipa de medici primari, care erau de gardă în spital", a mai spus ministrul.

Echipa de medici care asigura garda la data incidentului, în cadrul Secţiei Clinice de Chirurgie, nu a participat la intervenţia chirurgicală asupra pacientei, astfel cum era prevăzut în fişele de post ale acestora.

Nu au fost respectate prevederile Ordinului comun MS/MECT nr. 1141/1386/2007, privind modul de efectuare a pregătirii prin rezidenţiat în specialităţile prevăzute de Nomenclatorul specialităţilor medicale, medico-dentare şi farmaceutice pentru reţeaua de asistenţă medicală, cu modificările şi completările ulterioare, care precizează faptul că, rezidenţii “au dreptul să examineze pacienţii, să aplice soluţii terapeutice sub stricta supraveghere a îndrumătorului sau responsabilului, utilizând abilităţile dobândite, în conformitate cu nivelul lor de pregătire”. Medicul rezident Bogdan Dumitriu a efectuat manevre preoperatorii şi operatorii în lipsa îndrumătorului de rezidenţiat.

Nereguli au fost găsite şi cu privire la documentele operatorii. ,,În protocolul operator acest accident combustional apare separat într-o anexă. Ne întrebăm de ce acest accident deosebit de grav nu a fost menţionat de la început”, a subliniat chirurgul Costache.

Corpul de Controlul al MS din nou la Spitalul Floreasca

Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii a fost retrimis la Spitalul de Urgenţă Floreasca pentru că mai sunt zone care trebuie investigate. Oficialii MS susţin că a existat un lanţ de erori în acest caz.

,,Noi am retrimis Corpul de Control la Spitalul Floreasca, având în vedere şi nişte zone gri din raportul preliminar, urmând ca, în funcţie de noul raport, să avem şi alte măsuri administrative. Tot ce înseamnă circuitul epidemiologic, substanţe folosite, tot ce înseamnă circuitul pacientului, tot ce înseamnă intervenţia în echipa operatorie", a declarat Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii că se va verifica şi că ar putea fi luate şi alte măsuri administrative".

Managementul unităţii sanitare a decis revocarea din funcţia de şef de secţie a prof.dr. Beuran Mircea, iar conducerea ministerului a decis demitarea acestuia din funcţia de şef a Comisiei de specialitate din cadrul MS”.
viewscnt