VIDEO: Cum a reuşit managerul Spitalului Clinic Judeţean Bistriţa să atragă personalul medical şi să nu mai aibă deficit pe niciun sector

VIDEO: Cum a reuşit managerul Spitalului Clinic Judeţean Bistriţa să atragă personalul medical şi să nu mai aibă deficit pe niciun sector

Gabriel Lazany, actualul manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Bistriţa, care ocupă această funcţie din anul 2017, are peste 23 de ani de experienţă în domeniul sănătăţii publice. Este angajatul spitalului din anul 2000 şi de-a lungul timpului a ocupat mai multe funcţii, de la şef serviciu achiziţii publice, la director administrativ, coordonând absolut toate investiţiile care s-au realizat în spital. Conferinţa regională est-europeană EFNR-WFNR, dedicată neuroreabilitării, care s-a desfăşurat la Bistriţa în perioada 30 martie- 2 aprilie 2023 şi la care au participat peste 200 de experţi în domeniul neurologiei şi al cercetării ştiinţifice medicale, a fost organizată de Federaţia Europeană a Societăţilor de Neuroreabilitare (EFNR), Federaţia Mondială a Societăţilor de Neuroreabilitare (WFNR), Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud şi de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Bistriţa. Cu această ocazie, managerul spitalului a vorbit despre contractul de finanţare prin PNRR pe care l-a semnat recent pentru cel mai mare proiect de sănătate din judeţul Bistriţa-Năsăud şi care va însemna o investiţie de aproximativ 100 de milioane de euro.

Investiţia are patru componente: prima, o extindere a spitalului, un corp de clădire cu suprafaţă desfăşurată de 14.450m², a doua componentă de reabilitare energetică şi modernizare a întreg complexului existent de-a fi la acelaşi standard de calitate ca şi noua construcţie, a treia componentă de digitalizare a spitalului şi a patra componentă de achiziţie echipamente medicale.

,,Noi ţinem foarte mult cont în actul medical de două lucruri şi sunt la fel de importante: confortul hotelier şi confortul medical al pacientului. În momentul de faţă avem câteva secţii care nu sunt chiar ceea ce ar trebui să fie din punct de vedere al infrastructurii, al suprafeţelor, al numărului de paturi în saloane”, a declarat ec. Gabriel Lazany, managerul Spitalului Clinic Judeţean Bistriţa.

Vor fi relocate unele secţii medicale şi vor fi înfiinţate altele precum: neurochirurgia, care va fi un compartiment de sine stătător şi cardiologia intervenţională, cu o sală de operaţie hibrid, un nou compartiment de gastroenterologie intervenţională, un compartiment de recuperare neurologică.

,,Vrem să dezvoltăm servicii de paliaţie. Avem în momentul de faţă în cadrul secţiei de oncologie cinci paturi pe paliaţie, dar, din păcate, situaţia actuală şi populaţia îmbătrânită care există în judeţ necesită mult mai mult”, a spus Gabriel Lazany.

În ceea ce priveşte digitalizarea spitalului, aceasta va fi de la componenta de hard până la componenta de soft şi va însemna inclusiv robotizarea farmaciei.

,,Nivelul de digitalizare va fi până la patul bolnavului”, a dat asigurări Gabriel Lazany, care a explicat că fiecare pat va avea o tabletă, iar în momentul în care cadrul medical va face un tratament în timp real va şi opera în fişa pacientului.

,,Noi nu vedem doar un sistem de programări online şi o pagină de internet. Din păcate, ce am văzut la nivel naţional pe partea de digitalizare implementat până acum sunt nişte eşecuri”, a mărturisit managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Bistriţa, care speră ca în 2 ani de zile să finalizeze această investiţie majoră.

Digitalizarea va ajunge şi în farmacie, unde va exista un sistem robotic de distribuţie a medicamentelor.

,,Partea de robotizare nu va înlocui personalul medical. A fost una dintre temerile angajaţilor din farmacie şi le-am spus că nimeni nu pleacă. Întotdeauna partea umană are locul ei în sănătate”, a dat asigurări ec. Gabriel Lazany.

Managerul spitalului vede diferit nu doar digitalizarea, ci şi politica de racolare a cadrelor medicale în spital. Dacă pentru alţi manageriatragerea de personal medical calificat în spitalele judeţene este o adevărată provocare pentru economistul Gabriel Lazany nu, fiindcă a reuşit să aducă specialiştii din toate zonele ţării. Principalele bazine de colectare sunt cele două centre universitare apropiate de Bistriţa, Cluj-Napoca şi Târgu Mureş, dar în ultima perioadă medicii sunt cei care caută spitalul din Bistriţa.

,,Am reuşit să acoperim cam tot într-un timp relativ scurt. Când am preluat mandatul de manager, 24% din medicii care erau angajaţi în spital erau în cumul pensie cu salariu. Vă daţi seama, această situaţie putea pune în pericol activitatea spitalului în orice moment”, a povestit Gabriel Lazany, care a început o politică agresivă de aducere a tinerilor medici şi a reuşit să atragă personal medical astfel încât să nu mai aibă deficit pe niciun sector.

,,S-a dus vestea că la Bistriţa există echipamente medicale, infrastructura e foarte bine pusă la punct şi au început medicii să caute Bistriţa”, a precizat managerul Gabriel Lazany.

viewscnt