Ucraina a fost una dintre cele mai accesibile ţări privind legislaţia mamelor surogat, aşa că multe cupluri care sufereau de infertilitate din lumea întreagă, inclusiv din România se duceau la clinicile de fertilizare in vitro din Ucraina. Războiul cu Rusia a dat peste cap viitorul nu doar al ucrainenilor cu probleme de infertilitate, ci şi a celor care plănuiau să-şi găsească rezolvarea într-una din cele peste 50 de clinici de FIV din Ucraina.
,,A avea un copil nu e urgenţă de pe o lună pe alta. Pentru majoritatea cuplurilor din Ucraina, deşi în mare parte au venit doar femeile, nu e asta prioritatea lor maximă acum”, a declarat pentru 360medical.ro dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie cu supraspecializare în infertilitate.
În opinia medicului, ucrainenii care s-au refugiat în România sunt foarte stresaţi pentru ce se întâmplă acasă la ei cu părinţii, cu rudele din cauza războiului. ,,Şi atunci nu-i o urgenţă că trebuie mâine să mă duc la doctor ca să fac o procedură de fertilizare in vitro. Este pe planul doi”, a spus medicul.
Mai mult, pacientele care au început deja procedurile de fertilizare in vitro în Ucraina au fost nevoite să le întrerupă. ,,Am avut un număr destul de mare de paciente din România care erau la graniţă cu Ucraina şi se duceau la clinici de fertilizare in vitro acolo şi au început procedura. Acum au continuat la noi”, a mărturisit dr. Andreas Vythoulkas
Când începi tratamentul de stimulare ovariană trebuie să faci tratamentul zi de zi şi să fii monitorizat zi de zi.
,,Dacă există o chestiune de război nu poţi să zici: Plec astăzi de acasă, mă mut în Bucureşti şi mâine dimineaţă mă duc şi la doctor să preia dosarul ca să continui tratamentul. Nu, majoritatea au întrerupt tratamentul şi nu au mai început”, a spus medicul, referindu-se la pacientele din Ucraina.
În ceea ce le priveşte pe româncele care erau la graniţă şi se duceau în Ucraina pentru fertilizare in vitro, acestea au ales Ucraina fiindcă era mai aproape.
,,Vorbim de pacientele care stau lângă graniţa cu Ucraina. În zonele respective nu sunt prea multe centre de fertilizare in vitro din România. La fel, există foarte multe paciente care sunt la graniţa cu Ungaria şi care se duc în Ungaria, pentru că distanţa e mult mai mică sau au motivele lor, dar preţurile procedurilor sunt aproximativ la fel”, a explicat dr. Andreas Vythoulkas.
Specialistul în infertilitate spune că nu se pune problema diferenţelor de tratament, respectiv de medicaţie între România şi Ucraina.
,,Nu, nu, nu. Haideţi să ne înţelegem. Peste tot în lume şi când vorbim de medicamente nu vorbim de denumiri comerciale, vorbim de substanţe active, acestea sunt la fel pentru procedura de fertilizare, pentru tratamentul de stimulare. Tratamentul care se foloseşte pentru fiecare cuplu nu e chestiune de ţară, este chestiune de cuplu. Trebuie să personalizezi tratamentul pentru cuplul respectiv, şi asta depinde de mai mulţi factori”, e de părere medicul.
Câteva zeci de cupluri infertile, aflate la graniţa cu Ucraina, s-au adresat clinicii Genesis-Athens din Bucureşti, condusă de dr. Andreas Vythoulkas, pentru a continua tratamentele.
Clinicile de fertilizarea in vitro (FIV) din Ucraina au fost forţate să se închidă din cauza bombardamentelor, lăsând viitorul nenumăratelor familii în suspans. Unele cupluri infertile stau ascunse în adăposturi anti-bombă, altele au fugit din ţară, iar altele au căzut victime ale războiului.