[VIDEO] Dr. Adrian Marinescu, despre hepatite acute, cronice şi insuficienţe hepatice: Ficatul se regenerează într-o oarecare măsură

[VIDEO] Dr. Adrian Marinescu, despre hepatite acute, cronice şi insuficienţe hepatice: Ficatul se regenerează într-o oarecare măsură

Hepatita misterioasă, o nouă formă nouă de hepatită, care afectează în principal copiii cu vârsta sub 10 ani, a fost depistată în peste 35 de ţări din lumea. Până acum au fost raportate peste 1000 cazuri de hepatită acută severă de cauză necunoscută la copii, potrivit datelor OMS, şi 22 de decese. Cu toate acestea,  Reţeaua Europeană de Referinţă privind Bolile Hepatologice (ERN RARE-LIVER) nu confirmă cazurile alarmante de hepatită acută de origine necunoscută la copii.

În opinia dr. Adrian Marinescu, medic infecţionist şi director medical al Institutului de Boli Infecţioase ,,Matei Balş” legătura acestuit tip de hepatită cu boala COVID-19 nu e pertinentă.

,,Gândiţi-vă că între 70 şi 80% din populaţia mapamandului a trecut, în timpul pandemiei, prin infecţie, că au fost forme asimptomatice, că au fost simptomatice, severe sau critice. Dar au trecut. Şi-atunci, în cazul lor mă aştept să am anticorpi”, a explicat dr. Adrian Marinescu, medic infecţionist şi director al Institutului Matei Balş din Capitală, care a subliniat însă că persoanele mai vulnerabile la acest tip de hepatită ar fi copiii cu sistem imunitar slăbit.

,,Nu e foarte clar de ce se întâmplă într-o mai mare măsură pentru copii şi nu la adult, şi aici e de discutat dacă nu cumva avem un anumit tipar, pentru că afectare hepatică avem clar şi la adult. Dar s-a mers pe tiparul în care vorbeam de copil, în general până în 10 ani, care avea afectare hepatică severă plecând de la diverse cauze. Am văzut de boala Wilson, care n-avea nicio legătură. Adică nu trebuie să punem semn de egalitate pentru că nu s-a demonstrat nicicum că e un adenovirus care e numitor comun pentru multe din acele afectări hepatice”, a spus medicul infecţionist.

Dr. Adrian Marinescu a atras atenţia că ficatul se regenerează într-o oarecare măsură şi că în cazul insuficienţelor hepatice există reversibilitate dar depinde de cauză.

,,Dacă ai un virus hepatitic B sau C, ai nevoie să rezolvi multiplicarea virală ca într-adevăr să vorbeşti de regenerare. Ficatul se regenerează într-o oarecare măsură. Acum dacă e un stadiu avansat de ciroză hepatică, se întâmplă mult mai greu şi parţial. Iar în cazul insuficienţelor hepatice există reversibilitate, fără discuţie, dar depinde de cauză. Sunt pacienţi care nu pot să rezolve fără transplant hepatic. Puţini, dar se întâmplă”, a conchis medicul infecţionist.

Indiferent de cauză, în momentul în care pacienţii ajung să aibă o insuficienţă hepatică severă care nu poate fi corectată prin mijloacele tradiţionale, este indicat transplantul hepatic.

Directorul Institutului Matei Balş din Capitală crede că România este capabilă, să trateze această hepatită aşa cum se întâmplă şi în multe ţări din Europa.

,,Avem tot ceea ce trebuie la nivel de diagnostic, la nivel de tratament, care e acelaşi conform ghidurilor cu tot ceea ce e în Europa”, a afirmat dr. Adrian Marinescu.

În ultimii ani, în România focusul a fost pus hepatitele cronice şi din punctul de vedere al medicului infecţionist este corect să fie aşa.

,,E logic pentru că de cele mai multe ori sunt forme asimptomatice. Şi pacientul nici nu realizează când a fost infectarea. Nu trebuie neapărat să fie un episod acut relevant.El s-a infectat, nu ştie, şi află cu o anumită ocazie, când face nişte analize. Logic ar fi să ai un screening care să presupună că faci analize la intervale concrete de timp şi nu prea lungi, în aşa fel încât să ajungi în punctul în care să pui diagnosticul repede”, a mărturisit medicul.

În ceea ce priveşte hepatitele acute, ele reprezintă o problemă oricum în România, nu în sensul că e o presiune mare la nivelul sectoarelor medicale, dar fără discuţie că o hepatită acută poate să însemne o formă fulminantă şi la virusul hepatitic A sau B sau C sau chiar E.

,,Hepatitele acute trebuie să le identifici, mai ales că hepatitele acute, inclusiv boala mâinilor murdare, se transmit şi necesită izolare, pentru asta trebuie să ai un diagnostic rapid,” a conchis dr. Adrian Marinescu.

viewscnt