VIDEO Dr. Adrian Pană, despre ,,decreţei”: Vor deveni pentru următorii 30 de ani utilizatori frecvenţi ai serviciilor de sănătate

VIDEO Dr. Adrian Pană, despre ,,decreţei”: Vor deveni pentru următorii 30 de ani utilizatori frecvenţi ai serviciilor de sănătate

De foarte mulţi ani se spune că sistemul de sănătate trebuie să fie centrat pe pacient. Noua Strategie de sănătate 2022-2030 aduce în atenţie o nouă paradigmă, centrarea pe cetăţean. ,,Noi declarativ, ca sistem de sănătate, ne-am centrat pe pacient. Dar ar trebui să fie făcut real, nu doar declarativ”, a afirmat pentru 360medical.ro dr. Adrian Pană, coordonatorul procesului de elaborare al Strategiei Naţionale de Sănătate 2022-2030.

În opinia expertului în politici de sănătate, conceptul de pacient în centrul sistemului de sănătate nu ar trebui niciun fel înţeles ca un bebeluş în jurul căruia se rotesc o multitudine de furnizori.

,,Bebeluşul deschide gura, îi mai administrăm o picătură, îi mai schimbăm un scutec, şi după aceea el rămâne cu un zâmbet pe faţă încontinuu şi când plânge noi intervenim. E o abordare extrem de infantilă”, atrage atenţia dr. Adrian Pană.

În momentul de faţă în România, sunt situaţii în care pacientul vine la medic, iar medicul îi spune ce să facă de multe ori într-un limbaj criptic pentru pacient.

,,N-ar trebui să judecăm sau să aruncăm cu piatra înainte. Imaginaţi-vă că medicul învaţă o altă limbă 6 ani de zile, şi după aceea o practică toată viaţa. La congrese, în interacţiunile cu colegii. Pentru că dacă ai vorbi în limbajul pacientului cu colegii tăi, ai fi privit ca un neprofesionist. Ca să faci tranziţia asta extrem de rapid, fie ai un har special, unii îl au, fie faci cursuri de comunicare, fie oferi unui alt profesionist posibilitatea să-i explice pacientului în limbajul său propriu, ceea ce are de făcut”, a explicat dr. Adrian Pană, care e de părere că trebuie regândită relaţionarea cu pacientul şi cu cetăţeanul.

De la vârsta de 50 de ani, incidenţa sau numărul de cazuri noi de boli cronice creşte exponenţial.

,,Până la 50 de ani marea majoritate a populaţiei are parte de serviciile medicale doar punctual, pentru servicii acute, monitorizare de rutină şi cam atât”, a spus dr. Adrian Pană.

Francezii, nemţii la asigurări spun „asigurări de boală”, românii le-au denumit asigurări de sănătate.

,,Noi am fost foarte progresişti, n-am spus Casa Naţională de Asigurări de Boală, ci i-am spus Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. A venit momentul să ne respectăm promisiunea. Dacă suntem un Minister al Sănătăţii şi o Casă Naţională de Asigurări de Sănătate asta înseamnă că noi trebuie să oferim prioritar sănătate”, a precizat coordonatorul procesului de elaborare al Strategiei Naţionale de Sănătate 2022-2030.

Dacă sistemul de sănătate nu intervine, atunci trebuie să conştientizeze că odată cu creşterea în vârstă, problemele vor apărea din ce în ce mai mult. Iar „decreţeii” reprezintă o problemă tipică României, la care se adaugă şi cele comune celorlalte state europene: îmbătrânirea populaţiei, natalitate în scădere

 ,,România mai are o particularitate: '66-'67, anul în care regimul comunist a introdus o măsură forţată de creştere a natalităţii. Suntem tributari unui număr de cetăţeni care tocmai au trecut de vârsta de 50 de ani şi care vor deveni pentru următorii 30 de ani utilizatori frecvenţi ai serviciilor de sănătate”, a subliniat dr. Adrian Pană.

Potrivit expertului în politici de sănătate publică, acest lucru presupune o cheltuială din start pentru sistemul medical. O soluţie ar fi accent pe prevenţie şi pe educaţie sanitară, astfel încât copiii să înveţe comportamente sănătoase, iar adulţii să-şi schimbe comportamentele nesănătoase.

,,Cetăţeanul trebuie să primească educaţie pentru sănătate corectă pe tot parcursul vieţii lui, în special de la naştere, în prima copilărie şi până devine adult. În condiţiile în care nu strângem relaţia dintre sistemul educaţional, social şi de sănătate, nu vom putea furniza informaţia corectă acelora care au nevoie cea mai mare de ea”, a conchis dr. Adrian Pană.

Urmăriţi şi VIDEO Dr. Adrian Pană despre Strategia de Sănătate: ,,Să reaşezăm resursele nu după mobilă, ci după volumul şi complexitatea activităţii”

viewscnt