Dermatita atopică este o afecţiune care dă multe alte bătăi de cap celor care suferă de această boală. ,,Un licean cu dermatită atopică pierde aproximativ 4 zile de la şcoală din cauza problemelor pe care le face această afecţiune. Un licean cu formă moderată lipseşte două zile de la şcoală", a declarat pentru 360medical.ro dr. Alin Nicolescu, medic primar dermatolog, Secretar General al Societăţii Române de Dermatologie.
Pruritul este unul dintre cele mai supărătoare simptome în dermatita atopică. ,,Din cauza pruritului poate este confundată cu afecţiuni alergice, poate se duc în alte părţi, către alte specialităţi, poate uneori colegii noştri medicii de familie îi ţin pe pacienţi pe o terapie care pare antipruriginoasă. Pruritul are mai multe mecanisme de acţiune decât cel arhicunoscut cu histamină, pentru care se administrează antihistaminicele care le ştim cu toţii, acele antialergice, iar pacientul pierde timpul şi boala i se agravează”, a atras atenţia medicul dermatolog, specificând că dermatita atopică are la bază inflamaţia de tip II.
Aceşti pacienţi trebuie trataţi, pentru că ei vor avea mari probleme de integrare în societate, iar terapii există atât pentru copiii cu dermatită atopică, cât şi pentru adolescenţii şi adulţii cu această boală.
,,Pielea e un organ. Aşa cum trebuie să tratezi boala de ficat, aşa trebuie să tratezi şi boala de piele.În general la bolile cronice nu vorbeşti de vindecare şi lucrul acesta sperie de multe ori pacienţii. Dar este acelaşi lucru ca într-o hipertensiune, într-o hipercolesterolemie. Nu te vindeci când ai colesterolul mare. Iei nişte pastile şi ai o viaţă normală. Nu te vindeci de diabet, dar iei un tratament, uneori un regim alimentar, alteori nişte pastile, alteori insulină dacă este cazul, dar ai o viaţă normală. Nu ai complicaţii şi trăieşti normal. Acelaşi lucru este valabil şi-n dermatologie”, a explicat dr. Alin Nicolescu.
Odată cu apariţia terapiilor inovatoare dedicate dermatitei atopice, medicii dermatologi pot controla afecţiunea.
,,Pacientul nu trebuie decât să se ducă la doctor. Nu trebuie să aştepte să aibă 80% din suprafaţa corporală afectată vizibil”, a afirmat Secretarul General al Societăţii Române de Dermatologie.
Urmăriţi şi VIDEO Dr. Alin Nicolescu, Societatea Română de Dermatologie: Dacă nu controlăm dermatită atopică, apar recăderi mai dese