VIDEO Dr. Beatrice Mahler, manager Institutul Marius Nasta: Nu poţi să faci un management eficient, când îţi rămân mai puţin de 20% din bugetul spitalului pentru cheltuieli curente

VIDEO Dr. Beatrice Mahler, manager Institutul Marius Nasta: Nu poţi să faci un management eficient, când îţi rămân mai puţin de 20% din bugetul spitalului pentru cheltuieli curente

Institutul de Pneumoftiziologie ,,Marius Nasta” din Bucureşti se confruntă cu o serie de provocări plecând de la finanţarea insuficientă până la deficitul de personal medical. ,,Chiar dacă s-a crescut tariful pe caz ponderat cu 15%, sumele sunt extrem de mici comparativ cu nivelul de inflaţie şi cu creşterea preţurilor atât la medicamente cât şi la materialele sanitare”, a declarat pentru 360medical.ro Şef. Lucrări Dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie ,,Marius Nasta”.

În acest an, provocările managerului celui mai important spital de pneumoftiziologie din ţară sunt legate de lansarea licitaţiei în proiectele pe care le-a câştigat în PNRR, adică pavilionul Zerlendi, donat de boierul Zerlendi în urmă cu 130 de ani, care va beneficia de bani europeni pentru construcţia unui nou ”Centru de Diagnostic şi Tratament al Tuberculozei”, păstrând integru scopul pentru care terenul a fost donat comunităţii, continuarea sau finalizarea procedurii de licitaţie şi a lucrărilor la instalaţia de gaze şi electricitate, un alt proiect tot cu fonduri europene şi  proiectul legat de limitarea infecţiilor nosocomiale, depus anul trecut la care aşteaptă un răspuns privind eligibilitatea.

O altă provocare va fi gestionarea acestor proiecte de milioane de euro cu personalul administrativ pe care îl are la momentul actual institutul, un personal redus numeric. O problemă destul de dificil de rezolvat este cea legată de finanţarea spitalelor, o situaţie cu care se confruntă nu doar Institutul ,,Marius Nasta”, ci şi alte spitale din România.

,,În acest moment există un deficit de finanţare, cel puţin pentru Institutul Marius Nasta, undeva de 15-20% faţă de perioada anului trecut. Nu poţi să faci un management eficient, când îţi rămân mai puţin de 20% din bugetul spitalului pentru cheltuieli curente”, a spus dr. Beatrice Mahler.

O altă provocare majoră a sistemului sanitar românesc, dar care se răsfrânge şi asupra institutului o reprezintă deficitul de personal.

,,Cele mai mari lipsuri sunt în zona de asistenţă a personalului mediu şi a personalului auxiliar”, a subliniat managerul Institutului de Pneumoftiziologie ,,Marius Nasta”, care a atras atenţia asupra birocraţiei extrem de stufoase referitoare la scoaterea la concurs a unui post vacant.

,,Din momentul în care îţi propui până vine persoana să se angajeze la modul concret şi să lucreze, durează aproape două luni. Suntem în 2023 şi angajăm personalul după o legislaţie din 2010”, a afirmat dr. Beatrice Mahler.

Institutul ,,Marius Nasta” are deficit de farmacişti, asistenţi medicali, infirmieri şi îngrijitoare.

,,E a patra oară scos la concurs postul de farmacist şef şi de două ori am scos posturile pentru farmacişti clinicieni fără să fie ocupate”, a explicat dr. Beatrice Mahler.

Farmacistul clinician are nişte atribuţii foarte puţin conturate în legislaţia românească, dar prezenţa lui este vitală într-un spital, motiv pentru care managerul Institutului ,,Marius Nasta” crede că o soluţie ar fi integrarea clinică pentru cadrele didactice de la Facultatea de Farmacie în spitalele clinice universitare.

,,Noi o s-o punem în practică cât de curând  la Institutul Marius Nasta şi putem dezvolta lucrurile. Însă dacă vorbim de activitate centrată pe pacient, trebuie să extindem conceptul de asistenţă a pacientului în toate spitalele din România şi trebuie să se constituie cadrul legal ca acest lucru să se întâmple”, a mai spus dr. Beatrice Mahler.

Sistemul de sănătate din România trebuie să fie reformat. Strategia de sănătate 2022-2030 propune alt mod de finanţare a sistemului, în condiţiile în care actualmente spitalele se confruntă cu o subfinanţare cronică. 85% din bugetul Institutului se duc pe salariile angajaţilor.

 ,,Este o subfinanţare care nu-ţi permite să gestionezi şi să dezvolţi decât dacă găseşti surse de finanţare. Sistemul sanitar nu ţine pasul cu nevoia populaţiei. Reformele sunt extrem de greoaie şi e foarte multă birocraţie şi legi care se întretaie între ele”, a declarat managerul.

Nevoia de asistenţă în ambulatoriu şi în spitalizarea de zi este în creştere exponenţială la institut.

,,S-au dublat spitalizările de zi în Institutul Marius Nasta. E un lucru bun, e un lucru necesar, însă în acest moment finanţarea spitalelor este axată pe spitalizare continuă. Undeva se produce o ruptură între nevoia populaţiei de servicii, cei care plătesc de fapt serviciile medicale, şi posibilitatea sistemului de a oferi servicii”, a avertizat dr. Beatrice Mahler.

viewscnt