Acneea este o afecţiune care poate atinge pe oricine, indiferent de vârstă. ,,Este o afecţiune care îmbracă mai multe forme, vine în diferite grade de severitate şi este de foarte multe ori foarte greu de tratat”, e de părere dr. Cristina Beiu, medic specialist dermatolog la Spitalul Elias din Capitală şi asistent universitar la disciplina Dermatologie oncologică de la UMF Carol Davila Bucureşti.
Acneea este o afecţiune cu un puternic impact psiho-emoţional, mai ales la vârstă adolescentină.,,Oricâte materiale ar exista despre acnee, totuşi este nevoie de informaţii suplimentare, fiindcă este o afecţiune cu un puternic impact psiho-emoţional, pentru că sunt leziuni care se văd, apare acea stigmă socială şi apărând preponderent la adolescenţi îi afectează cu atât mai mult cu cât ei sunt la vârsta la care contează extrem de mult aspectul fizic”, a explicat Asist. univ. dr. Cristina Beiu, medic specialist dermatolog, Spitalul Elias.
Sunt factori multipli implicaţi în apariţia acneei şi mai multe cauze care o produc, astfel că în funcţie de cauze, sunt mai multe tipuri de acnee.
,,Acneea nu este o afecţiune banală, este complexă în sensul că există mecanisme complexe implicate care duc la apariţia acneei. Nu aş împărţi acneea în genetică şi hormonală pentru că acneea care afectează clasic adultul vine pe o predispoziţie genetică şi o modificare hormonală normală caracteristică pubertăţii”, a spus medicul dermatolog, care a subliniat însă că acneea este un proces inflamator, ,,nu este o boală infecţioasă, nici contagioasă”, dar care foarte rar se remite de la sine.
Termenul de acnee hormonală este uzual folosit atunci când există modificări hormonale anormale.
,,De multe ori nivelul hormonilor în sânge este perfect normal, dar o femeie poate avea o sensibilitate crescută la nivelul glandei sebacee”, a spus dr. Cristina Beiu.
Acneea adolescentului, cea mai frecventă formă de acnee
Acneea la vârsta adolescentă afectează până la 90% din tineri, dar poate persista şi la vârsta adultă sau poate să apară de novo la vârsta adultă. La vârsta adolescentă sunt mai afectaţi băieţii, dar la vârsta adultă sunt mai afectate femeile.
Nu există diferenţe în ceea ce priveşte tratamentul acneei hormonale. ,,La noi, acneea este cea mai frecventă cauză de consultaţie la medicul dermatolog”, a afirmat dr. Cristina Beiu, care a precizat că sunt anumite situaţii în care medicul dermatolog alege să colaboreze cu un cosmetician cu experienţă.
Fenomenul social media nu mai poate fi ignorat. Apar persoane neavizate care îşi povestesc experienţa şi dau sfaturi despre acnee, tocmai de aceea dr. Cristina Beiu atrag atenţia că ,,doar medicul dermatolog poate evalua acneea, poate spune dacă este o acnee şi poate stabili un plan de tratament.”