Dr. Eduard Cernat este chirurg ortoped-traumatolog cu competenţe în chirurgia genunchiului şi chirurgia lombo-pelviană. Este absolvent al Universităţii de Medicină şi Farmacie Carol Davila din Bucureşti, iar după 6 ani de rezidenţiat a devenit medic specialist şi, ulterior, medic primar în ortopedie şi traumatologie. A lucrat câţiva ani în străinătate. În Anglia a profesat ca specialist în ortopedie într-un spital de renume internaţional, Royal London Hospital, iar în Belgia a efectuat intervenţii chirurgicale cu o durată de până la 10-12 ore. Reîntors în ţară, medicul activează la Spitalul Militar Central ,,Carol Davila” din Capitală, dar şi în sistemul privat ca ortoped, realizând atât unele dintre cele mai dificile şi complexe intervenţii chirurgicale cum ar fi revizia unei operaţii anterioare sau chirurgia de anvergură la nivelul bazinului, cât şi proteze de şold, de genunchi, de umăr.
În ceea ce priveşte protezarea în România, ortopedul a precizat pentru 360medical.ro că ,,există liste de aşteptare, există un număr limitat din păcate de implanturi disponibile, şi toate astea corelate cu faptul că pacienţii de multe ori au dureri semnificative, ceea ce complică foarte mult ecuaţia. Ce pot să vă spun 100% este că se poate mult mai bine”.
Lista de aşteptare pentru a beneficia de un implant, de o proteză prin Programul Naţional este foarte lungă, dar nu-i vorba numai de faptul că-i foarte lungă.
La aceasta se adaugă şi faptul că un pacient cu o artroză care este decompensată şi în puseu are dureri severe. În opinia medicului, este o ecuaţie foarte complicată.
,,În România oamenii se ghidează foarte mult după încrederea pe care o au în medicul care-i tratează. Când merg în Vest cred că se ghidează foarte mult după încrederea pe care le-o inspiră serviciul medical către care se adresează”, a precizat dr. Eduard Cernat.
Sunt pacienţi care merg să vadă 2-3 medici ortopezi şi se opresc acolo unde simt că problema lor poate fi soluţionată. Foarte mulţi pacienţi din România apelează pentru intervenţii chirurgicale şi proteze la spitalele şi clinicile private.
Costurile unei proteze de şold sau de femur derivă din factura pe care spitalul o înaintează pacientului şi costul implanturilor, dar potrivit medicului costurile implanturilor sunt aceleaşi.
,,Fie că sunt achiziţionate de un spital public prin Programul Naţional, fie că sunt achiziţionate de un spital privat sau de pacient, preţurile sunt aceleaşi, cu mici variaţii”, a explicat dr. Eduard Cernat.
,,Orice spital îşi creează factura în funcţie de foarte mulţi factori”, e de părere ortopedul care spune că mai contează şi personalul care-i plătit, contează timpul la blocul operator pe care îl petrece pacientul.
Referitor la accesul la proteze decontate de stat prin programul naţional, pacientul aşteaptă până îi vine rândul la implant dacă vrea să-şi facă intervenţia la stat şi nu are bani pentru privat. ,,Atâta cât timp rulează un program naţional de asigurări, există nişte limitări legale ca pacientul să achiziţioneze implantul respectiv”, a completat dr. Eduard Cernat.
Vezi si [VIDEO] Eduard Cernat, medic ortoped: Artroza nu se rezolvă. Artroza se previne