România este ţara cu cel mai ridicat procent din Europa al naşterilor cezariene. Doar 60% din naşteri sunt naturale în ţara noastră, în condiiţiile în care Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă ca cezarienele să fie o excepţie de la regulă, adică doar 10-15% din naşteri să fie prin intervenţii chirurgicale. În Bucureşti, naşterea naturală este luată în considerare de doar 40% dintre femei. Iar în unele spitale private din Capitală, procentul scade şi mai mult, ajungând la 20%.
În ţări precum Olanda, Finlanda, Danemarca, Marea Britanie procentul naşterilor naturale este mult mai mare decât al cezarienelor. De exemplu în Olanda, 86% dintre femei nasc natural. Chiar şi în Africa de Sud naşterile cezariene se practică doar în 30% din cazuri, restul mergând pe naştere natural. Dr. Iosif Niculescu, medic obstetrică-ginecologie la clinica MediPlus, a lucrat în spitalele de stat din Africa de Sud timp de 8 ani în anii 1990 şi a trebuit să facă faţă unui volum uriaş de muncă. În opinia sa, modelul african şi-a dovedit eficienţa maximă acolo, deşi este un model care se practică şi în Marea Britanie şi în multe ţări din Europa.
,,Gravidele în travaliu se prezentau la camera de gardă. O moaşă foarte experimentată le selecta conform unor criterii prestabilite: cazuri pentru doctor şi cazuri pentru moaşă. Naşterile naturale, spontane, fără risc sau cu risc minim erau apanajul moaşelor, asta însemna eficienţă şi aşa se lucra peste tot. Noi în România suntem puţin bolnavi de responsabilitate şi medicii cred că lor le aparţine întreagă gamă de servicii privind procesul naşterii şi în ceea ce priveşte naşterile cu risc minim şi naşterile cu risc maxim. Nu cred că ar putea funcţiona un astfel de model, cel puţin în acest moment, dat fiind şi faptul că moaşele sunt total scoase din practica obstetricală”, a precizat dr. Iosif Niculescu pentru 360medical.ro.
În 87% dintre situaţii, îngrijirea femeii în perioada sarcinii, în timpul naşterii şi după naştere, poate fi făcută de către moaşă Ginecologul român a spus însă că fără această grupă profesională (moaşe) este foarte greu să concepi o obstetrică bazată pe ceva real, mai ales în ceea ce priveşte îngrijirea gravidei fără risc.
10 la sută dintre româncele care nasc în fiecare an, minore
România este în topul UE privind sarcina şi rata de avort la adolescente. 10 la sută din româncele care nasc în fiecare an sunt minore. În 2015, rata natalităţii la tinerele sub 20 ani din România era de 14 la sută, fiind cea mai ridicată din UE.
,,Nu ştiu neapărat dacă pacientele au vreo vină sau cel puţin majoră. Aş rezuma prin lipsa unei infrastructuri pe de o parte şi pe alta poate pauperitate.Ne lipsesc infrastructura şi personalul medical simplu, de bază”, a spus dr. Niculescu.
Potrivit statisticilor, 20 la sută dintre gravidele din România nu au fost la medic până la naştere, iar 30 la sută dintre gravide au fost la medic doar după primul trimestru de sarcină. În România sunt puţini medici cu supraspecializare în medicină materno-fetală. Cu toate acestea, Casele de Asigurări de Sănătate decontează ecografiile morfologice în sarcină, doar cu condiţia ca ele să fie făcute de un specialist în medicină materno-fetală.
,,Mi se pare ridicol. Casele de Asigurări în cea mai săracă ţară din Europa pot să plătească ecografii morfologice în sarcină, complicate doar cu condiţia să fie făcute de un specialist în medicină materno-fetală, iar noi avem doar câţiva. Iar casele de asigurări nu plătesc altfel, iar noţiunea de screening ecografic în sarcini practic nu există! Teoretic ar trebui orice ginecolog sau măcar cei care pot să dovedească o anumita capacitate de a de a face acest lucru să aibă dreptul să facă un screening ecografic şi când la screening e ceva în neregulă să trimită la acel specialist în medicina maternă fetală. Aşa se întâmplă peste tot în lume”, a specificat dr. Iosif Niculescu.
Află cum sunt îngrijite femeile în România, Germania şi Africa de Sud de la medicul care a practicat obstetrica-ginecologia în cele 3 locuri din lume. Mai poţi citi despre precauţiile care le sunt recomandate în perioada pandemiei de COVID-19 gravidelor, precum şi despre indicaţiile de naştere pe care le sugerează dr. Iosif Niculescu.