Cancerul tiroidian este unul dintre cele mai des întâlnite tipuri de cancer, fiind de 3 ori mai des diagnosticat la femei decât la bărbaţi. În jur de 36% dintre cazurile de cancer tiroidian sunt diagnosticate la pacienţi în vârstă de 45 ani. Există însă foarte multe situaţii în care un cancer tiroidian este complet asimptomatic, iar descoperirea lui este pur întâmplătoare. ,,A crescut în ultimii ani numărul de cancere de tiroidă, dar şi datorită faptului că există un acces mult mai uşor către diagnostic. Acum facem mult mai uşor ecografiile – toată lumea are acces la o ecografie de tiroidă -, facem mult mai uşor analize de sânge, facem mult mai uşor din fericire puncţii de biopsie cu ac fin”, a precizat dr. Lavinia Antonie, medic endocrinolog.
Numărul cancerelor de tiroidă a crescut în ultimii ani, în special cel al cazurilor de carcinom tiroidian papilar, care este forma cea mai prietenoasă de cancer tiroidian.
,,Cancerul tiroidian reprezintă 1% din totalul cancerelor şi 5% din nodulii tiroidieni”, a spus dr. Lavinia Antonie:
Asociaţia Americană de Tiroidă a constatat că a crescut numărul cazurilor de cancer papilar tiroidian. Dacă americanii îşi puneau problema supradiagnosticării cancerului tiroidian, la noi nu este cazul.
,,Cred că, din contră, la noi ar trebui mai abitir diagnosticat. Atâta timp cât, totuşi, pacientul pe care l-ai căutat are un diagnostic de cancer tiroidian, înseamnă că nu e o supradiagnosticare”, a precizat medicul endocrinolog, care a explicat că nu în toate cancerele de tiroidă este nevoie de intervenţie chirurgicală.
,,Există nişte forme de cancer de tiroidă pentru care s-a constatat că intervenţia chirurgicală nu aduce un mare beneficiu”, e de părere dr. Lavinia Antonie.
Microcarcinoamele papilare tiroidiene nu au un grad mare de risc. Ele pot fi monitorizate atent, fără să fie recomandată intervenţia chirurgicală.
,,Dacă aş şti că am un cancer de tiroidă, nu ştiu dacă aş sta cu el neoperat”, a mărturisit dr. Antonie.
În ceea ce priveşte investigaţiile, medicii recomandă calcitonina de rutină la toţi pacienţii care au noduli tiroidieni. Este o analiză simplă din sânge, un marker pentru cancerul medular tiroidian care este o formă mai rară de cancer de tiroidă, mai agresivă.
,,Unde cred eu că avem noi o problemă în momentul acesta? La tratamentul post intervenţie chirurgicală, post tiroidectomie. Problema vine la iodul radioactiv, unde din păcate se aşteaptă destul de mult. Din păcate avem foarte puţine locuri unde se face tratamentul cu iod radioactiv”, a arătat dr. Lavinia Antonie.
Dacă trece un timp foarte lung, iar forma de cancer de tiroidă a fost mai agresivă, poate să apară recidiva. ,,Trebuie făcută distincţia foarte clară între hipertiroidie şi nodul hipertiroidizat sau autonomizat sau toxic, pentru că poat ecoexista la acelaşi pacient o cauză de hipertiroidie, alta decât nodulul tiroidian”, a mai spus dr. Lavinia Antonie.
În România în momentul de faţă se poate opera tiroida şi fără puncţie. Medicul endocrinolog explică în ce situaţii. De asemenea, spune şi când e necesar ca tiroida să fie scoasă preventiv.
,,Dacă avem un pacient care are un singur nodul, altfel tiroida lui arată perfect normală, e păcat să-l trimiţi să-şi scoată tiroida doar pentru un nodul. E bine întâi să faci puncţie şi-apoi să vezi dacă merită operat sau nu. Tiroida scoasă preventiv poate fi o soluţie în anumite forme de cancer de tiroidă, da. În formele familiale, în cele care se încadrează în anumite sindroame, aici este vorba în special de cancerul medular tiroidian. În celelalte nu, nu se recomandă profilaxie, dar există situaţii în care, da, se face tiroidectomia încă din copilărie ca metodă profilactică”, e de părere medicul endocrinolog.