RMN Whole Body este o investigaţie recent apărută în România, dar nu foarte cunoscută în rândul pacienţilor. În schimb, această investigaţie este destul de intens mediatizată mai ales de ţările care practică turismul medical, cum ar fi Turcia, Austria, astfel că sunt destui români care se duc în străinătate pentru a face un RMN al întregului corp. ,,Pacienţii, în general cei oncologici, se duc în alte ţări pentru această investigaţie în primul rând pentru un second opinion, dar şi pentru siguranţă. La noi această examinare este destul de limitată în prezent”, a precizat dr. Mihaela Buzoianu, asistent universitar la UMF Carol Davila şi medic primar radiolog la Institutul Clinic Fundeni.
În România există aparate RM, dar nu toate permit această evaluare Whole Body. Aparatura se regăseşte în centre medicale atât în regim de stat cât şi în sistem privat, dar e destul de limitată în cadrul spitalelor de stat.
,,Bineînţeles, există aparate RM, dar nu toate sunt dotate cu echipamentele medicale care să permită această evaluare. Sunt nişte antene speciale care se utilizează şi în examinările de abdomen şi pelvis. Sunt necesare mai multe antene, astfel încât să cuprindă şi întreg corpul uman, permiţând practic examinarea întregului organism”, a explicat dr. Mihaela Buzoianu.
RMN Whole Body este o examinare non-iradiantă, non-invazivă, care aduce foarte multe informaţii detaliate asupra organelor din corpul uman.
,,În general facem screeninguri oncologice, atât Whole Body RM cât şi Whole Body CT. Mai frecvent efectuăm Whole Body CT-uri”, a spus dr. Mihaela Buzoianu.
Medicul radiolog lucrează la Institutul Clinic Fundeni, unde există un astfel de aparat, însă numărul investigaţiilor care se fac este redus.
,,Ar fi foarte util dacă Casa Naţională de Asigurări de Sănătate ar deconta examinarea Whole Body RM pacienţilor oncologici”, a semnalat dr. Mihaela Buzoianu.
În momentul de faţă nu se decontează deloc de către stat această investigaţie. O examinare Whole Body RM durează în jur de 50-60 de minute, dar poate ajunge şi la 2 ore şi jumătate.
În afara pacienţilor oncologici, mai sunt şi ceilalţi pacienţi care-şi fac check-up-uri sau anumite analize de rutină, şi care recurg la aceste examinări în străinătate.
,,Nu aş recomanda pacienţilor să efectueze o examinare Whole Body RM sau Whole Body CT din iniţiativa lor proprie, ci doar la indicaţia medicului”, a atras atenţia dr. Mihaela Buzoianu, asistent universitar la UMF Carol Davila şi medic primar radiolog la Institutul Clinic Fundeni.