Nevoia psihologului în medicină este din ce în ce mai acută, cel puţin în ultimii ani, şi nu doar în serviciile de sănătate mintală sau în zona de psihiatrie, ci şi în celelalte specialităţi. E nevoie de psiholog atât în sistemul medical de stat din România, cât şi în sistemul privat. ,,Psihologii mult timp au fost în sistemul de sănătate priviţi ca un fel de subordonaţi în două mari specialităţi medicale: în psihiatrie şi în neurologie”, a declarat dr. Mugur Daniel Ciumăgeanu, medic psihiatru şi psiholog clinician, Preşedintele Comisiei de Psihologie clinică şi Psihoterapie de la Colegiul Psihologilor din România.
În psihiatrie, psihologii din România erau cei care dublau de obicei prin expertiză şi evaluare munca psihiatrului, în neurologie se ocupau în principal de partea de investigare a afectărilor neurologice şi uneori de partea de recuperare, logopedie şi intervenţie.
,,Noi încercăm în momentul acesta să aducem în discuţie nevoia de servicii psihologice în disciplinele medicale, în specialităţile medicale, şi să aducem o voce nouă şi proaspătă în a explica cât de utile pot să fie serviciile noastre”, a explicat dr. Mugur Ciumăgeanu. Serviciile psihologului pot să fie în două direcţii: să îmbunătăţească sau să eficientizeze actul medical sau pot să fie servicii ale psihologului pentru personalul medical.
,,Psihologul ar putea să acţioneze în interiorul instituţiilor pentru găsirea unor soluţii de creştere a calităţii vieţii sau de îmbunătăţire a stării de bine a personalului medical”, a spus Preşedintele Comisiei de Psihologie clinică şi Psihoterapie, de la Colegiul Psihologilor din România.
În diferitele specialităţi medicale, psihologul poate să opereze în câteva puncte nodale pe ceea ce înseamnă aderenţa pacienţilor la tratament sau la regim sau la intervenţiile medicale.
,,În cardiologie: 4 până la 6 din 10 pacienţi, după ce li se prescrie un regim medical sau de schimbare a stilului de viaţă, nu îl vor urma. Aici intervine potenţial rolul psihologului din serviciile de sănătate”, a mărturisit dr. Daniel Ciumăgeanu.
În opinia sa, psihologul medical ar putea să vină cu un răspuns cine sunt cei care vor urma regimul şi prescripţia şi cine nu. El ar putea să ajute un asemenea client să găsească nişte modalităţi durabile de a schimba stilul de viaţă şi de a integra un lucru care îl poate ajuta la propria sănătate.
Psihologul medical este extrem de util în explicarea condiţiilor medicale, a pregătirii sau traducerii procedurilor medicale, pe partea de consimţământ informat, pe partea de pregătire a persoanei pentru operaţii, pe partea de negociere uneori cu aparţinătorii, tot ce înseamnă stil de viaţă.
,,În oncologie, în dializă, în neurologie şi psihiatrie, apar psihologi care îşi schimbă discursul, care nu sunt nişte simpli executanţi şi aplicanţi de teste”, a afirmat Daniel Ciumăgeanu, care şi-ar dori ca această nouă supraspecializare în psihologie să apară şi în România.
Este nevoie de astfel de supraspecializări astfel încât ţara noastră să ajungă la nivelul psihologilor din Statele Unite sau din alte ţări din Europa.
,,Noi încă nu avem specialitatea de psiholog medical sau psiholog specializat pe diferite zone, specialităţi medicale: în dializă, în pediatrie, care este foarte la modă acum ca specialitate în Statele Unite şi recunoscută ca atare”, a subliniat dr. Mugur Daniel Ciumăgeanu.
Psihologul de sănătate este foarte căutat în Europa şi a avut mare trecere mai ales în pandemia de COVID-19, fiind echivalentul în domeniul medical a medicului de sănătate publică.
,,Psihologul de sănătate este cel care găseşte modalităţi de a promova sănătatea”, a spus Ciumăgeanu.
Psihologul medical este şi cel care găseşte soluţii de a transmite mesaje populaţiei legat de vaccinuri, de tratamente şi lucrează de obicei în Direcţii de sănătate sau în autorităţi de sănătate locale sau naţionale.