[VIDEO] Dr. Octavian Popescu, chirurg: În Germania operăm tot ce se poate laparoscopic. În România ar trebui sporit procentul intervenţiilor minim invazive

[VIDEO] Dr. Octavian Popescu, chirurg: În Germania operăm tot ce se poate laparoscopic. În România ar trebui sporit procentul intervenţiilor minim invazive

Dr. Octavian Popescu s-a format ca medic chirurg supraspecializat în chirurgie colorectală şi oncologică minim invazivă în Franţa şi mai ales în Germania, într-unul dintre cele mai mari centre de chirurgie oncologică şi de urgenţă din regiunea Bavaria. Alături de mentorul său, prof. dr. med. Hubertus Schmitz-Winnenthal, a revenit în România unde au pus bazele We Care - Institutul German de Chirurgie Oncologică, cu scopul de a facilita pacienţilor oncologici accesul la tratamente moderne şi complexe, la cele mai ridicate standarde. Frecvent însă revine în sălile de operaţie din Germania, pentru a participa alături de mentorul său la operaţii de anvergură. ,,În Germania, noi în spital folosim chirurgia minim invazivă în procent de 50%. Este mult peste media din Germania, însă această medie diferă de la spital la spital, în funcţie de ce oferă spitalul respectiv”, a declarat pentru 360medical.ro dr. Octavian Popescu.

Medicul român a lucrat la clinica Aschaffenburg din Germania unde oferea şi servicii de chirurgie oncologică, acestea fiind în procent de 40-50%. Pe lângă chirurgia tubului digestiv, mai oferea şi servicii de chirurgie de urgenţă dar şi de chirurgie mică electivă.

,,În spitalul din Germania folosim chirurgia minim invazivă în procent de 50%”, a mărturisit dr. Octavian Popescu, subliniind că sunt clinici mici din Germania care operează doar hernii, iar rata acestora de chirurgie laparoscopică ajunge chiar şi la 90%.

Chirurgul supraspecializat în chirurgie colorectală şi oncologică minim invazivă crede că pentru un spital care oferă servicii de chirurgie oncologică, o rată de peste 40% este mare.

,,În Germania operăm tot ce se poate laparoscopic. Din câte ştiu în România la unul dintre congresele la care am fost, se vorbea de genul de 30%, dar în clinici foarte bine puse la punct. Ar trebui sporit procentul intervenţiilor minim invazive. Pentru că este o tehnică care aduce foarte multe avantaje pacientului şi asta este cel mai important”, a spus dr. Octavian Popescu.

Chirurgia laparoscopică dar şi chirurgia robotică sunt tehnici scumpe, pe care nu şi le permit toţi românii. Însă în Germania  chirurgul român face foarte des operaţii laparoscopice de esofag, tot astfel rezolvă cancerele colorectale, de altfel cele mai frecvente fiind patologiile colorectale.

,,Ne întâlnim des cu pacienţi foarte tineri, chiar şi la 35 de ani, care ni se adresează pentru acest tip de patologie şi, desigur, este un avantaj să folosim laparoscopia în aceste cazuri”, a precizat medicul.

Cancerele de pancreas, o provocare pentru medicii oncologi din întreaga lume presupun o operaţie foarte complexă şi o patologie foarte agresivă.

,,Încă nu s-a inventat o tehnică anume care să poată să prelungească viaţa acestor pacienţi. Însă, în timp s-au descoperit tratamente chiar şi pentru pacienţii care au cancere, considerate nerezecabile, neoperabile. Putem oferi acestor pacienţi o variantă de tratament cu chimioterapie un pic mai agresivă, pentru câteva luni, cu o serie de investigaţii după acest tratament, pentru a vedea dacă tumora a regresat şi va deveni reoperabilă. Şi ni s-a întâmplat în multe cazuri în care am zis că acest  pacient nu este operabil, să putem opera ulterior, după acest concept de tratament.Deci practic şanse şi soluţii există şi pentru aceşti pacienţi”, a specificat dr. Octavian Popescu.

viewscnt