Cancerele din sfera ORL sunt la nivel mondial pe locul 7 ca incidenţă, cu aproximativ 600.0000 de cazuri noi pe an, şi pe locul 8 la mortalitate. ,,Din punct de vedere al numărului de cazuri noi de tumori din sfera ORL, stăm un pic mai rău decât celelalte state”, a precizat pentru 360medical.ro dr. Radu Berceanu, medic oncolog cu experienţă în tratarea cazurilor complexe, în special a cancerelor rare şi a cancerelor din sfera ORL.
În România există anual aproximativ 100.000 de cazuri de cancere în total, dar dintre acestea în jur de 40.000 sunt cu tumori hematologice.
,,Noi avem cam 7% incidenţă, adică în jur de 7000 de cazuri de tumori ORL anual. Dacă facem raportare doar la tumorile solide, asta înseamnă, exceptând leucemie, limfom, mielom, ajungem undeva în jur de 12%”, a explicat dr. Radu Berceanu, medic oncolog care a tratat până acum peste 300 de cazuri de cancere ORL.
Procentul din România este mai mare decât cel din Europa şi Statele Unite. ,,Tendinţa a fost de creştere în ultimii zeci de ani, acum suntem într-o fază în care numărul cazurilor a atins un platou şi sperăm ca în decadele următoare să înceapă să scadă”, a mărturisit dr. Radu Berceanu.
Cele mai frecvente cancere din sfera ORL sunt tumorile de cavitate orală, tumorile de orofaringe şi tumorile de laringe. În tratarea acestor pacienţi sunt implicaţi medici oncologi care lucrează în spitale ce diagnostichează şi tratează integrativ aceste tumori.
,,Nu este o patologie foarte iubită de noi ca oncologi, în general. Din câte ştiu, fiecare dintre colegii mei tratează astfel de cazuri”, a spus medicul Radu Berceanu
Aceste cancere debutează de obicei subtil, de aceea în primul rând ar trebui să fie vigilenţi pacienţii şi familiile. Medicul specialist ORL poate face diferenţa între simptomele banale, care ar putea fi cauzate de alte patologii, şi prezenţa reală a unei tumori în sfera ORL.
Simptomele-alarmă sunt dificultăţi la respiraţie, dificultăţi la vorbire, probleme la înghiţire, dacă sunt frecvente, persistente şi au tendinţa să se agraveze.
,,Pot apărea senzaţii de durere, zone umflate în părţile laterale ale gâtului, pot fi secreţii neplăcute, infecţii repetate, mirosuri neplăcute şi dureri de cap sau chiar tulburări de sensibilitate auditivă”, a completat oncologul.
Strategia terapeutică se face de către medicul oncolog, în colaborare cu un specialist ORL şi cu un medic radioterapeut.
,,Doreşti ca pacienţii să se vindece. Obţinerea vindecării ar putea fi posibilă, şi cu siguranţă am reuşit să obţinem rezultate excelente la unii pacienţi”, a spus dr. Radu Berceanu, care însă crede că pacientul cu un astfel de diagnostic cu cât este găsit într-un stadiu mai incipient cu atât şansa de vindecare a acestuia este mai mare.
,,Cancerele ORL nu se pot vindeca 100%. Când vorbeşti de cancer este foarte dificil să spui că poţi vindeca pe toată lumea. În schimb, important este să faci totul ca procentajul de vindecare, şansa de vindecare să fie maximizată. De aceea cu cât pacientul este găsit cu un astfel de diagnostic într-un stadiu mai incipient, de exemplu stadiul I, II versus stadiul III sau IV, cu atât şansa de vindecare este mai mare, putând ajunge la peste 90%.De ce nu e 100%? Pentru că de multe ori când crezi că stadiul este mic, s-ar putea să existe elemente de gravitate care să fie trecute cu vederea, să fie încă prea mici pentru a putea fi depistate, şi atunci un stadiu considerat mic poate fi de fapt un stadiu mai avansat”, a explicat medicul, care a reliefat şi alte probleme care scad şansele de vindecare cum ar fi: strategia terapeutică aplicată sau diverse întârzieri care apar, de multe ori din cauza pacienţilor sau a familiei, care tărăgănează lucrurile până când ajung în final cu boală într-un stadiu mult mai avansat faţă de perioada în care au apărut primele simptome.