[VIDEO] EXCLUSIV : Prof. univ. dr. Radu Vlădăreanu: ,,Este nedrept ca pentru un incident minor să intervină automat răspunderea penală”

[VIDEO] EXCLUSIV : Prof. univ. dr. Radu Vlădăreanu: ,,Este nedrept ca pentru un incident minor să intervină automat răspunderea penală”

Peste 50 de societăţi savante medicale au răspuns pozitiv invitaţiei Academiei Române de-a dezbate probleme importante pentru medicii din România. Una dintre ele este legată de sancţionarea penală a culpei medicale, iar cealaltă de situaţia registrelor medicale. În cazul problematicii sancţionării penale a culpei medicale, Academia Română şi Asociaţia “În Apărarea Medicilor” au venit cu propunerea unui Memorandum de colaborare, pe care l-au iniţiat şi pe care peste 45 de societăţi medicale deja l-au semnat. Prof. univ. dr. Radu Vlădăreanu, preşedintele al Societăţii de Obstetrică Ginecologie din România, a declarat în exclusivitate pentru 360medical.ro că ,,este o iniţiativă excelentă, fiind pentru prima dată când societăţile ştiinţifice româneşti sunt adunate în acelaşi loc, sub egida Academiei Române şi împreună sunt puse să gândească o soluţie sau soluţii pentru a lucra în vederea eliminării în final a răspunderii penale a doctorilor din România pentru cazurile uzuale”.

În opinia renumitului ginecolog este necesar ca reprezentanţii societăţilor medicale să vină atât cu propuneri legislative, cât şi cu propuneri pentru a educa societatea civilă, mass- media şi să explice mai bine despre ce este vorba.

,,Este nedrept ca pentru un accident sau pentru un incident minor care se întâmplă în practică, pentru că asta este medicina, să intervină automat răspunderea penală. Sunt soluţii şi trebuie să ne uităm în jur, trebuie să ne uităm în Europa, unde nu se întâmplă acest lucru. Asta nu va duce la neapărat la o spălare a medicilor, nici pe departe, dar trebuie gândit balansat şi trebuie gândit corect o vină a medicului pe răspundere civilă şi disciplinară doar, şi numai în cazuri excepţionale, foarte rare, aşa cum se întâmplă în Europa sau în State pe răspundere penală ”, a precizat preşedintele SOGR.

Medicii din obstetrică-ginecologie, mai expuşi greşelilor medicale

În fiecare an în SUA peste 250.000 de pacienţi mor din cauza greşelilor medicale. Condamnarea penală a personalului medical pentru ucidere din culpă în aceste cazuri este aproape inexistentă. În România însă există sute de dosare de urmărire penală a unor medici pentru culpe medicale în ultimii ani.  În opinia prof.univ.dr. Vlădăreanu, marea majoritate a cazurilor care sunt reclamate şi la Colegiul Medicilor sunt cazuri care nu trebuie să răspundă penal.

,, Trebuie să ajungem şi în acest domeniu la o legislaţie europeană care nu îl condamnă sau nu urmăreşte penal un medic pentru orice greşeală pe care o face”.

Medicii din anumite specialităţi, în special cei din sfera chirurgicală, au un grad de risc mai mare de-a face erori medicale. Prof. univ. dr. Şerban Bubenek, preşedintele Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI) a precizat că Anestezia şi Terapia Intensivă este mai vulnerabilă pentru că are de-a face cu pacienţi critici.

Şi preşedintele Societăţii de Obstetrică şi Ginecologie din România recunoaşte că specialitatea pe care o reprezintă are un risc ridicat, motiv pentru care discuţiile pe acest subiect au început de mult cu SOGR.

,,Noi avem doi pacienţi: mama şi copilul şi sigur că riscul de-a se întâmpla lucruri, cum se întâmplă în obstetrică, cum se întâmplă la naştere de mii de ani şi se vor mai întâmpla, este mult mai mare.  O naştere ştim când începe, niciodată când se termină şi cum se termină şi asta vine din specificul naturii umane”, a declarat prof.univ.dr. Radu Vlădăreanu.

Referitor la necesitatea registrelor naţionale pe patologii, un alt subiect dezbătut în cadrul întâlnirii de la Academia Română, preşedinţii societăţilor medicale şi-au exprimat dorinţa de-a colabora pentru a avea astfel de registre, pe care le consideră extrem de utile.

,,Ne dorim să ştim câte boli avem exact pentru a înţelege mai bine o patologie şi pentru a avea o prognoză de tratament, de diagnostic şi de politică sanitară”, a afirmat preşedintele SOGR.

viewscnt