Reglementările privind producţia şi comercializarea suplimentelor alimentare sunt mai flexibile şi mai permisive comparativ cu prevederile care există şi care sunt aplicate la medicamentele cu prescripţie medicală. Aceasta este opinia Consiliului Concurenţei, care susţine că există o confuzie la nivelul consumatorilor din România între medicamente şi suplimente alimentare, motiv pentru care a solicitat introducerea de noi reglementări care să clarifice diferenţa dintre cele două categorii, şi care să includă şi norme mai clare privind promovarea lor sau publicitatea. ,,La ora actuală legislaţia privind autorizarea, mai corect spus notificarea, suplimentelor alimentare este una destul de facilă”, a declarat pentru 360medical.ro farmacist doctorand Olivia Preda, de la UMF ,,Carol Davila” Bucureşti, referindu-se la România.
Făcând o comparaţie cu autorizarea unui produs medicamentos, mai ales cu a unui medicament generic, farmacista a precizat că pentru suplimente alimentare dosarul este ceva mai puţin stufos, este mai uşor de atins, de parcurs, de către un producător care doreşte să notifice un astfel de produs, şi atunci tot acest proces este mult mai facil.
Dosarele de notificare a suplimentelor alimentare vor ajunge la birourile teritoriale ale Ministerului Sănătăţii, care sunt responsabile să le analizeze. Farm. Olivia Preda a explicat că dosarul conţine informaţii din punct de vedere calitativ şi cantitativ cu privire la suplimentul alimentar respectiv.
,,Trebuie să fim precişi cu ceea ce conţine produsul pe care îl punem pe piaţă ce analize de laborator facem, trebuie să avem nişte buletine de analize care să demonstreze că noi am testat în prealabil produsul nostru în laborator. Este indicat să avem şi o bază teoretică în ceea ce priveşte eficacitatea produsului nostru, să ne asigurăm că totuşi se pot atinge beneficiile pe care noi ni le dorim folosind produsul respectiv, bineînţeles avem parte de etichetare a produsului, care înseamnă partea de cutie, de ambalare primară a produsului nostru şi de cele mai multe ori multe suplimente alimentare au chiar şi o instrucţiune de utilizare, echivalentă unui prospect, dar mult mai sumară.”
Legislaţia din România trebuie să fie armonizată cu cea de la nivelul Uniunii Europene şi potrivit farmacistei ,, avem obligaţia de a menţine standardele de calitate europene astfel încât orice cetăţean, membru al UE să poată avea acces la suplimente de calitate.”
În România, suplimentele alimentare se eliberează fără prescripţie medicală, pot fi cumpărate din farmacii sau din magazinele naturiste.
,,Indiferent că vorbim de un medicament sau de un supliment alimentar natural este important să conştientizăm faptul că pot exista pericole. În momentul în care administrăm un supliment alimentar fără a avea în spate o motivaţie concretă şi fără a avea sfatul unui medic specialist, pot apărea anumite dezechilibre”, a atras atenţia farm. Olivia Preda, care îi sfătuieşte pe români ca înainte de a începe o cură, un tratament cu un supliment alimentar să meargă la medicul specialist şi să ceară sfatul acestuia.
Există şi aditivi care sunt interzişi în suplimentele alimentare, dioxidul de titan este unul din ele, care însă în cazul medicamentelor este permis.
,,S-a ajuns la concluzia că acest aditiv, dioxidul de titan, care este folosit nu doar în suplimentele alimentele, ci în general în industria alimentaţiei, să fie scos din suplimentele alimentare”, a afirmat farm. Olivia Preda.
Dioxidul de titan se găseşte într-o gamă foarte variată de produse alimentare, de la salate până la preparate instant. Aditivul poate avea efecte nocive pe termen lung.
,,În ceea ce priveşte medicamentele, CE a spus că planifică pentru următorii 3 ani o abordare extinsă a studiilor de siguranţă privind dioxidul de titan în medicamente, astfel încât să poată stabili dacă va fi eliminat complet sau va fi menţinut cum este în prezent, drept colorant al medicamentelor”, a completat farmacista.
,,Odată cu intrarea în vigoare a acestei reglementări în ceea ce priveşte suplimentele alimentare, fiecare autoritate pe partea ei de activitate va trebui să facă nişte demersuri pentru a lua nişte decizii în vederea continuării utilizării dioxidului de titan sau a limita pe cât posibil această expunere a organismului uman la dioxidul de titan”, a mai spus farm. Olivia Preda.