Mâncăm mult şi prost, ne îngrăşăm şi apoi ne îmbolnăvim. O spun medicii, o arată statisticile. Românii sunt pe ultimele locuri din Europa la consumul de fructe şi legume, potrivit Eurostat. În schimb, fruntaşi la mezeluri şi cartofi, conform Institutului Naţional de Statistică. Iar de Sărbători, tentaţia de-a mânca multe preparate tradiţionale din carne de porc e şi mai mare. Perioada de sărbatori nu trebuie să fie o perioadă a exceselor, dimpotrivă trebuie respectate mesele principale la fel ca în orice altă zi, e de părere dr. Rubin Munteanu, medic primar chirurgie generală, supraspecializat în chirurgie bariatrică, de la Spitalul Monza. Care sunt porţiile de mâncare pe care ar trebui să le consumăm şi câte mese pe zi sunt indicate, aflaţi de la specialistul în chirurgie bariatrică.
Perioada de sărbatori este o perioadă frumoasă, trebuie să ne bucurăm de ea, însă nu trebuie să fie o perioadă a exceselor. Trebuie să mănânci de trei ori pe zi. Ideea că mâncarea trebuie să fie permanent prezentă pe masă în această perioadă de sărbători este greşită”, a precizat dr. Rubin Munteanu.
În această perioadă, trebuie să ne aducem aminte de cumpătare, atrage atenţia medicul, care susţine că sunt persoane care iau în greutate şi 20 de kg în plus după sărbători.
,,Eu nu cred că sărbătorile, concediul sunt problema, ci credinţa noastră că putem păcăli reguli. Aici este, de fapt, problema principală. În vremea de astăzi ni se pare că putem să o scoatem la capăt fără să respectăm regulile, ceea este greşit. Dacă nu respecţi regulile, mai devreme sau mai târziu vei plăti”, avertizează chirurgul.
Obiceiul de-a mânca puţin şi des poate fi periculos
Ciuguleala între mese şi mâncatul puţin şi des pot fi periculoase pentru siluetă. Un calcul simplu făcut de medic arată că cei care mânâncă mai puţin cantitativ la o masă, dar mai des comparativ cu cei care au doar 3 mese pe zi, la finalul zilei acumulează mai mult.
,,Obiceiul de-a mânca puţin şi des, prin adunare înseamnă mult, este evident acest lucru. Eu cred că în primul rând trebuie să fim atenţi la cantitate. Trebuie să vorbim puţin de un adevăr al zilelor noastre, un adevăr care nu ne convine, mâncăm prea mult”, susţine dr. Rubin Munteanu.
Respectarea celor 3 mese să devină obişnuinţă
Specialistul în chirurgie bariatrică nu neagă că se poate scădea în greutate mâncând rar şi foarte puţin, dar la pachet vin şi frustrările. În opinia sa, lupta cea mai mare a celor care vor să slăbească este respectarea celor 3 mese, iar acest lucru ar trebui să devină obişnuinţă.
Un om care a suferit o intervenţie chirurgicală de micşorare a stomacului la un an de la operaţie poate mânca la o masă un mic, iar în al doilea an, doi mici. Care sunt cantităţile de mâncare pe care le poate consuma o persoană care a făcut o operaţie de bariatrie, vedeţi în materialul VIDEO.
Puteţi urmări şi Chirurgia bariatrică, cel mai eficient tratament al obezităţii