VIDEO Medic chirurg: "Nu cred că, în cazul herniilor, chirurgia robotică are un avantaj major pentru pacient"

VIDEO Medic chirurg: "Nu cred că, în cazul herniilor, chirurgia robotică are un avantaj major pentru pacient"

În fiecare an 5% din populaţia globului are de-a face cu hernia. Două treimi din cazuri sunt hernie inghinală. În general, hernia se rezolvă fie prin chirurgie clasică, fie se intervine laparoscopic, iar în ultima vreme se apelează şi la chirurgia robotică. ,,Din păcate, cred că e covârşitoare proporţia colegilor chirurgi care rezolvă aceste patologii pe cale clasică. Eu cred că 70% din ceea ce se întâmplă în România în domeniul chirurgiei parietale abdominale se realizează pe cale deschisă, pe cale clasică”, a precizat pentru 360medical.ro dr. Ştefan Tucă, medic primar chirurgie generală cu competenţă în chirurgia laparoscopică avansată.

Hernia inghinală e una dintre cele mai frecvente patologii în chirurgia generală. Ea apare mai des la bărbaţi, dar apare şi la copii.

,,Copii prezintă ceea ce se cheamă o persistenţă a comunicării între cavitatea abdominală şi bursa scrotală”, a spus dr. Ştefan Tucă.

Mai dezvoltă hernie inghinală pacienţii care cresc presiunea intraabdominală într-un anumit fel: pacienţii care tuşesc, care sunt obezi, constipaţi sau suferă de adenom de prostată şi fac un efort de micţiune

,,Aceşti pacienţi cresc presiunea abdominală şi acel orificiu inghinal profund se lărgeşte şi permite trecerea din cavitatea abdominală către regiunea inghinală şi către scrot a unui organ, a unui viscer din cavitatea abdominală”, a explicat chirurgul.

Simptomele herniilor în general sunt reprezentate de apariţia unei boseluri, a unei umflături în regiunea inghinală, ombilicală, epigastrică, femurală.

,,Acea umflătură este reductibilă uneori, adică pacientul când stă în poziţie de decubit dorsal, culcat, remarcă că boselura aceea care se manifestă când el stă în picioare, în momentul în care stă în decubit  dorsal, aceea dispare. Înseamnă că hernia este reductibilă”, a afirmat dr. Tucă.

Medicul a vorbit şi despre hernia încarcerată, ştrangulată şi când pacientul intră în ocluzie intestinală, subliniind că este discutabil faptul că hernia ar putea fi amânată.

,,Nu pot să vă spun cât anume ar putea să stea un pacient cu hernie fără ca aceasta să se complice”, a precizat chirurgul.

Referindu-se la modalitatea în care se poate interveni chirurgical,  medicul a arătat că în România, cel puţin în ultimul deceniu, dezvoltarea laparoscopiei în ceea ce priveşte patologia peretelui abdominal, hernii şi eventraţii, a căpătat amploare.

,,Există clinici private şi de stat care s-au dotat cu câte un robot, care e manipulat de chirurg, şi care presupune realizarea a unei operaţii laparoscopice. ,Nu cred că în cazul herniilor, chirurgia robotică are un avantaj major pentru pacient. Chirurgului îi e mai uşor să facă chirurgie robotică decât chirurgie laparoscopică”, e de părere dr. Ştefan Tucă.

Laparoscopia a pătruns în centrele universitare, în spitalele mai dezvoltate, dar operaţia laparoscopică pentru hernia inghinală ombilicală sau eventraţie se face în puţine spitale judeţene.

,,Există pacienţi cu vârste foarte înaintate pe care nu poţi să-i operezi laparoscopic pentru că e o contraindicaţie anestezică”, a declarat dr. Ştefan Tucă.

Medicul a vorbit şi de hernia bilaterală care poate fi rezolvată într-o singură operaţie,  o situaţie prezentă la un sfert dintre pacienţii care au hernie.

Mai puteţi urmări şi [VIDEO] Dr. Ştefan Tucă, chirurg: Nu putem vorbi de screening pentru refluxul gastroesofagian şi hernia hiatală ca în cazul cancerului

viewscnt