Numărul cazurilor de COVID-19 este din nou în creştere. Ce înseamnă acest lucru pentru pacienţii cu afecţiuni hepatice explică prof. univ. dr. Victoria Aramă, medic infecţionist, şef de secţie la Institutul de Boli Infecţioase Prof. dr. Matei Balş din Bucureşti, preşedintele Societăţii Române pentru Strategii de Vaccinare şi Promovare a Sănătăţii, care vine şi cu câteva sfaturi pentru aceşti bolnavi.
Boala Covid 19 reprezintă un risc de reactivare a unor infecţii, lucru valabil şi în cazul infecţiilor cu virusurile hepatitice.
,,Sunt descrieri în literatura ştiinţifică de cazuri, şi nu puţine, în care aceste terapii imunosupresoare necesare în COVID-19 au reactivat o infecţie cu virus hepatitic B sau C”, a declarat prof. univ. dr. Victoria Aramă.
Pacienţii cu hepatită care se îmbolnăvesc de COVID-19 şi ajung la spital e bine să anunţe cadrele medicale că au afecţiune hepatică, este sfatul oferit de medicul infecţionist.
,,Dacă persoana are hepatită cu virus B, trebuie să fim prudenţi atunci când ar trebui administrat un imunosupresor”, a subliniat prof. dr. Victoria Aramă.
Medicul a mai spus că au fost în pandemie spitale COVID care nu aveau infecţionişti, care aveau medici de altă specialitate. Într-o astfel de situaţie în acele spitale chiar e bine ca pacienţii să anunţe medicul care îi îngrijeşte. Acei medici se vor sfătui cu infecţionistul cu privire la tratament pentru a preveni acest fenomen de reactivare.
În opinia medicului infecţionist, toţi pacienţii cu boli hepatice ar fi trebuit să fie deja de mult timp vaccinaţi anti COVID-19, pentru că sunt nişte pacienţi cu o boală cronică şi vulnerabili a face forme moderate ori severe de COVID-19.
,,Ar trebui să se vaccineze, dacă nu s-au vaccinat până acum cu schema completă sau să facă boosterul dacă nu l-au făcut până acum. Deci ăsta-i un lucru cât se poate de important, iar când ajung să facă COVID-19 este important să spună că au această boală hepatică pentru că trebuie evitate o serie de medicamente care au potenţial hepatotoxic la aceşti pacienţi, tocmai pentru a preveni o afectare suplimentară a ficatului”, a mai spus prof. dr. Victoria Aramă.
Oboseala este unul dintre simptomele comune şi în COVID-19 şi în hepatite, dar legat de COVID oboseala luată izolat, fără febră, fără mialgii, fără cefalee, fără disfagie, fără tuse, nu este relevantă.
,,Deseori pacienţii cu COVID-19 chiar dacă nu au şi virus hepatitic, au creşteri ale transaminazelor”, a atras atenţia prof. dr. Victoria Aramă, recomandând ca pacienţii cu hepatite care se îmbolnăvesc de COVID-19 să-şi facă şi un bilanţ hepatic.