VIDEO Mihăiţă Pătrăşescu, gastroenterolog: ERCP, tehnica de endoscopie digestivă care înlocuieşte chirurgia pentru a scoate calculii din calea biliară

VIDEO Mihăiţă Pătrăşescu, gastroenterolog: ERCP, tehnica de endoscopie digestivă care înlocuieşte chirurgia pentru a scoate calculii din calea biliară

Asistent universitar doctor Mihăiţă Pătrăşescu, cadru didactic la UMF Carol Davila la Catedra de gastroenterologie şi medicină internă a Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central din 2015, are la activ mii de endoscopii digestive şi diagnostice şi terapeutice, dar şi tehnici endoscopice complexe printre care ERCP, stenturi esofagiene, dilatare stricturi cu balon, montare balon intragastric pentru obezitate. La Spitalul Militar Central din Bucureşti unde îşi desfăşoară activitatea de la terminarea facultăţii efectuează ERCP, o tehnică de top în gastroenterologie încă din 2013, combinând astfel endoscopia digestivă cu un endoscop special cu radiologia diagnostică.

Colangiopancreatografia endoscopică retrogradă (ERCP) se foloseşte în litiaza biliară, pentru calculii care ajung în calea biliară. Medicul gastroenterolog care practică această tehnică vine cu  instrumentarul specific pe endoscop şi realizează extragerea calculului din calea biliară. Tehnica se efectuează sub anestezie generală, în centrele universitare dotate cu aparatură complexă şi specifică.

,,ERCP nu face fiecare gastroenterolog endoscopist, fiindcă presupune o curbă de învăţare destul de lungă. Este o procedură aproape semichirurgicală, cred că am putea-o defini astfel fără să greşim presupune efectuarea ei într-un spital care să aibă posibilităţi şi de anestezie terapie intensivă, şi de chirurgie, dacă apar complicaţii chirurgicale”, a explicat Asist. univ. dr. Mihăiţă Pătrăşescu, medic primar gastroenterolog la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Bucureşti.

Potrivit medicului, indicaţia de ERCP este în acea situaţie în care un pacient prezintă calculi în vezica biliară, în colecist, calculi de dimensiuni mai mici, care pot să migreze, într-un episod de colică biliară

Asist. univ. dr. Mihăiţă Pătrăşescu a explicat pentru 360medical.ro că: ,,un calcul migrează din colecist, ajunge în calea biliară şi acolo se opreşte. În momentul în care s-a oprit în calea biliară, durerea devine foarte severă şi pacientul devine icteric. Pacientul se îngălbeneşte. Urina devine roşietică, adică hipercromă şi acesta este un semn că trebuie să intervină medicul endoscopist care practică tehnica de ERCP pentru a scoate piatra”.

Până acum, chirurgul intervenea clasic, deschidea calea biliară, scotea pietricica şi închidea la loc calea biliară. În momentul de faţă, prima opţiune într-o astfel de situaţie nu este chirurgul, ci medicul gastroenterolog ERCP-ist. Tehnica însă nu este atât de larg răspândită în România ca alte tehnici de endoscopie digestivă.

,,În Olanda, în cei 7 ani de rezidenţiat în gastroenterologie, un an de zile este doar pentru a învăţa tehnica de ERCP”, a afirmat Asist. univ. dr. Mihăiţă Pătrăşescu, spunând că este o tehnică foarte importantă şi foarte practicată acolo unde există posibilităţi financiare de a susţine un laborator de endoscopie cu accesorii de ERCP.

În ceea ce-i priveşte pe pacienţi, ,,primul beneficiu al ERCP-ului pentru pacient este că e cruţat de o tehnică de chirurgie cu complicaţiile aferente”, a mai spus medicul gastroenterolog.

Recuperarea după ERCP este mai rapidă decât după o intervenţie chirurgicală, iar pacientul se poate externa vindecat din toate punctele de vedere.

Mai puteţi urmări şi VIDEO Asist. univ. dr. Mihăiţă Pătrăşescu, gastroenterolog: Boala de reflux gastroesofagian poate să ascundă afecţiuni mai severe

viewscnt