Asociaţia Oncohelp a reuşit să construiască în perioada 2005-2009 cu ajutorul comunităţii un spital pentru bolnavii de cancer Centrul de Oncologie Oncohelp. Acest centru reprezintă o alternativă la sistemul medical de stat prin complexitatea serviciilor sale medicale. Datorită incidenţei crescute a cancerului şi a numărului mare de solicitări, spitalul Oncohelp a fost nevoit în 2012-2013 să se extindă, iar acum o face din nou, fiind un model pentru diverse spitale oncologice private care au apărut ulterior în România. Referindu-se la faptul că în ţara noastră sunt prea puţine centre care fac brahiterapie prof. univ. dr. Şerban Negru, preşedintele Centrului de Oncologie Oncohelp Timişoara a declarat pentru 360medical.ro că ,,brahiterapia este categoric subfinanţată în momentul de faţă.”
Oncohelp din Timişoara este un centru de referinţă şi un exemplu pentru Centrul Sfântul Nectarie din Craiova, care s-a mutat recent în casă nouă.
,,Când am început noi, adică acum aproape 20 de ani, nu prea exista un precedent şi întotdeauna primii care deschid drumul au de înfruntat o serie de piedici”, a povestit prof. dr. Şerban Negru, preşedintele Centrului de Oncologie Oncohelp Timişoara.
Oncohelp a început de la un mic cabinet şi apoi a ajuns la un spital.
,,În continuare suntem în dezvoltare. Cineva spunea odată că noi am crescut ca o tumoră. Şi realitatea e că am crescut continuu, am început de la un mic cabinet şi apoi am ajuns să facem un spital, căruia i-am adăugat alte secţii. Lucrurile se dezvoltă lent şi, da, sunt o serie de piedici, dar în final ajungem să obţinem ceea ce dorim”, a mărturisit prof. dr. Şerban Negru.
În ceea ce-i priveşte pe bolnavii de cancer, medicul timişorean e de părere că ,,în momentul de faţă majoritatea pacienţilor români sunt trataţi la fel ca în Europa”, iar România, faţă de vecinii ei din această parte a Europei, este oarecum privilegiată
,,Avem faţă de bulgari sau de ucrainieni şi chiar faţă de sârbi o serie de indicaţii în care avem medicaţie mai bună decât au colegii noştri din ţările vecine”, a spus prof. dr. Şerban Negru. Când vine vorba însă de radioterapie, România încă mai are un handicap de recuperat, nu are infrastructura necesară şi nici suficienţi medici
Prof. dr. Şerban Negru: ,,Ceea ce primesc pacienţii români în Turcia sau în Ungaria este cam acelaşi lucru pe care l-ar putea primi şi în România. Pacienţii care au primit o anumită indicaţie de tratament în Turcia sau în Austria sunt foarte surprinşi să afle că acelaşi tratament îl primesc la noi, gratuit”, a afirmat preşedintele Oncohelp.
Prof. dr. Şerban Negru e de părere că un management eficient al banului în serviciile de stat ar aduce o calitate rapid îmbunătăţită.
,,Dacă ar fi să dau o sugestie celor care acreditează centrele de radioterapie, cred că nu ar trebui ca un centru de radioterapie să funcţioneze fără brahiterapie. În momentul de faţă, dacă faci brahiterapie în privat, pierzi bani şi nimeni nu e dispus să-şi asume acest lucru”, a declarat prof. dr. Şerban Negru.
Sumele decontate de către CNAS pentru brahiterapie ar trebui să fie cel puţin de 10 ori mai mari.
,,Noi deja construim două buncăre suplimentare, ceea ce va face ca centrul nostru de radioterapie să fie probabil cel mai mare centru din România pe această zonă de radioterapie”, a precizat prof. dr. Şerban Negru.
În prezent, circa 60% din pacienţii care se tratează în centrul universitar Timişoara o fac la Oncohelp.
,,Oncologia devine tot mai importantă şi investiţia în zona asta va salva vieţi”, a atras atenţia prof. dr. Şerban Negru, arătând că în fiecare an 100.000 de oameni dezvoltă un cancer nou.