Pacienţii cu HIV SIDA din România ar putea primi de anul viitor medicaţia acasă. Propunerea de-a introduce această modalitate de tratament la domiciliu pentru persoanele cu HIV/SIDA aderente la tratament şi care au virusul nedetectabil în sânge în contractul-cadru (Co-Ca) cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a fost discutată în cadrul dezbaterii ,,Programul de tratament HIV-SIDA în România, prezent şi perspective”, organizate de Federaţia UNOPA, în parteneriat cu Institutul ,,Matei Balş”, Centrul Român HIV/SIDA şi Academia Europeană de HIV/SIDA.
,,Anul trecut s-a tot discutat de modalitatea prin care o serie de pacienţi care sunt aderenţi şi sunt nedetectabili să poată să-şi primească medicaţia acasă. Cred că dacă reuşim ca în Contractul Cadru să introducem acest segment, va reprezenta un element definitoriu pentru o schimbare de paradigmă în derluarea progrmelor naţionale HIV-SIDA”, a precizat prof. univ. dr. Adrian Streinu Cercel, managerul INBI Matei Balş.
Pentru pacienţii cu HIV-SIDA, în special pentru cei activi, care au un loc de muncă, o astfel de măsură ar fi extrem de benefică. Cei mai mulţi se plâng de faptul că în fiecare lună trebuie să se învoiască de la serviciu pentru a se duce la spital ca să-şi ridice tratamentul.
Cristian Roşu, preşedintele UNOPA susţine că medicaţia se ridică de la spital între orele 9-14, interval de timp în care cei mai mulţi dintre pacienţi sunt la serviciu.
,,Eu din programul meu de lucru trebuie să mă învoiesc o oră, două. Mă duc acolo, stau la o coadă de două- trei ore şi trebuie să vin să-i explic şefului de ce am întârziat două- trei ore, când schimbul ar trebui să fie rapid. Am venit, am dat CNP-ul sau cardul de sănătate, mi s-au dat ,,bomboanele” şi am plecat. Nu să completez foi, pentru că deja figurez într-o bază de date. Nu i se dau(nota red. medicamentele) unui străin sau unuia nou sau unuia care e la început de drum. I se dau unui pacient vechi, despre care se ştie ce diagnostic are”, a declarat pentru 360medical.ro Cristian Roşu.
Ce categorie de pacienţi ar putea beneficia de medicaţie acasă
Franţa, care are un sistem de sănătate bazat pe solidaritate socială, oferă acest serviciu de-a aduce tratamentul acasă la pacient sau de-a prelua bolnavul de la domiciliu în momentul în care el solicită acel lucru şi de a-l duce până la instituţia la care are nevoie respectivul pacient.
În ceea ce priveşte România, programul de HIV SIDA este foarte bine monitorizat. O spun şi medicii, o recunosc şi pacienţii. Astfel că în acest moment se ştie foarte bine unde locuiesc persoanele cu HIV/SIDA, dacă îşi schimbă adresele, prin urmare s-ar putea realiza o distribuţie zonală a medicaţiei.
,,Legislaţia prevede că se poate da tratament până la trei luni odată. De ce trebuie să vin eu din lună în lună după tratament, când pot să vin doar pentru monitorizarea efectivă, care poate să fie ori trimestrială ori bianuală ori anuală? Nu mai punem nici pacienţii pe drumuri, nu mai sunt nici costuri ale sistemului”, susţine în materialul VIDEO Cristian Roşu.
Dr. Mariana Mărdărescu, Coordonatorul Compartimentului de Monitorizare şi Evaluare al Infecţiei HIV/SIDA în România la INBI ,,Matei Balş” este de acord cu această măsură, dar nu pentru toţi pacienţii. În opinia specialistei, doar persoanele care vin la evaluare de cel puţin două ori pe an şi care au investigaţiile de bază ca şi dovadă că sunt aderente la tratamentul antiretroviral ar trebui să beneficieze de medicaţia acasă.
,,Pentru persoanele care nu sunt foarte aderente la tratamentul antiretroviral, persoanele nou depistate, populaţia tânără, populaţia consumatoare de droguri cred că cel mai important lucru este să vină şi să aibă în permanenţă contact cu omul în halat alb”, e de părere dr. Mariana Mărdărescu.
Potrivit Coordonatorului Compartimentului de Monitorizare şi Evaluare al Infecţiei HIV/SIDA, în momentul de faţă în România, aproape 70% din pacienţii cu HIV/SIDA, aflaţi în tratament, sunt cu virus nedetectabil.