Exportul paralel de medicamente din România a ajuns aproape insignifiant, criza de medicamente fiind provocată în principal de reducerea preţurilor şi de taxa clawback, a declarat directorul general al A&D Pharma, Robert Popescu, într-un interviu acordat wall-street.ro.
“Exportul paralel a coborât până la nivelul în care este aproape insignifiant. De un an şi jumătate, autorităţile cunosc informaţiile despre orice pilulă sau orice fiolă care s-ar putea exporta şi au mecanisme prin care pot, dacă doresc, să blocheze cel puţin temporar orice intenţie de export paralel”, a afirmat Robert Popescu.
El subliniază că Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale (ANMDM) poate interzice exportul în cazul în care constată că există probleme de aprovizionare a populaţiei cu un produs.
“Din toate aceste notificări, aproape niciuna nu a fost interzisă. De ce? Pentru că nu se exportă acele produse de care au nevoie pacienţii români, poate există nişte mici operatori, dar care nu fac mare diferenţă pe piaţă. Noi, jucătorii mari, în primul rând ne asigurăm că în farmaciile noastre şi ale clienţilor noştri sunt toate produsele pentru pacienţi”, a spus Popescu.
Potrivit managerului, cele mai multe exporturi care se fac din România în prezent sunt pe produse de spital – adică de produse pe care există contracte ferme, obţinute prin licitaţie.
“Daca se fac cateva exporturi pe cateva produse care sunt destinate pacientilor din spital, inseamna ca acesti pacienti din spitale si-au primit toate produsele de care aveau nevoie prin contract si de abia daca mai ramane ceva in piata se poate exporta”, a menţionat Robert Popescu.
Managerul consideră că incriminarea exportului paralel a fost generată de către fostul ministru al Sănătăţii, Florian Bodog.
“În loc să explice unde este problema reală şi de ce pacienţii români nu au medicamente, a venit şi a zis că exportul paralel e de vină. (...) Domnul Bodog ar trebui să intre în pământ pentru felul iresponsabil în care dezinforma cetăţenii acestei ţări referitor la motivele reale ale crizei de medicamente”, a spus managerul.
Directorul A&D Pharma a explicat că lipsa medicamentelor este generată în primul rând de cadrul de reglementare din România, care îi face pe mulţi producători să nu mai fie interesaţi să vândă produsele pe piaţă.
“Criza de medicamente este o realitate. Odată ce au fost retrase medicamente de pe listă, acestea nu vor mai exista niciodată pe piaţă. Pe lângă asta, (...) există medicamente care sunt în continuare comercializate, dar (...) cu din ce în ce mai puţin entuziasm, pentru că reducerea de preţuri şi taxa clawback fac ca pentru cei care vând acele medicamente profitul să devină atât de subţire, încât unii decid să le scoată de pe piaţă”, a afirmat Popescu.
Managerul a explicat că producătorii de medicamente ieftine, care plăteau înainte o taxă clawback de 15%, plătesc acum aproape aproape 30%.
“Pe lângă faptul că nu au o marja de profit mare la un produs ieftin, li se mai adaugă şi taxa clawback şi le distrug producătorilor toate socotelile economice. Direcţia în care mergem nu este sustenabilă”, a mai spus directorul general al A&D Pharma.
Anul trecut, Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice (APMGR) a avertizat de mai multe ori că în următoarea perioadă ar putea dispărea de pe piaţă peste 2.000 de medicamente din cauză că taxa clawback este aplicată uniform medicamentelor ieftine şi celor scumpe.