Lipsa medicamentelor din România nu este cauzată de exportul paralel, ci de implementarea deficitară sau inegală a legislaţiei şi de interese comerciale în defavoarea pacienţilor, consideră Asociaţia Distribuitorilor Europeni de Medicamente (ADEM).
Reacţia a fost transmisă după ce Ministerul Sănătăţii a propus, într-un proiect de ordin, suspendarea pentru o perioadă de şase luni, până la 31 martie 2020, a distribuţiei în afara României a 172 de citostatice şi imunosupresoare, cu risc crescut de discontinuitate în aprovizionare.
“Considerăm că este nevoie ca opinia publică să fie informată corect privind situaţia reală din piaţa farmaceutică, şi să înţeleagă că accesul la medicamente implică în mod primordial alocarea de către stat a unor bugete realiste medicamentelor, conforme cu nevoia pacienţilor, şi că în România nu lipsesc medicamente din cauza exportului paralel, ci a implementării deficitare a unor prevederi legislative, a implementării inegale a acestor prevederi şi a intereselor comerciale în defavoarea pacienţilor şi a sănătăţii publice”, a declarat preşedintele ADEM, Coralia Kreyer, într-un comunicat transmis luni către 360medical.ro.
Asociaţia consideră că exportul paralel, preţurile medicamentelor şi contribuţia financiară a producătorilor la bugetul de stat alocat medicamentelor prin taxa clawback au fost teme intens mediatizate în România pe parcursul ultimilor ani, în contextul apariţiei unor crize ale medicamentelor.
Aceste subiecte sunt dezbătute şi la nivel european, fără posibilitatea dezvoltării unei soluţii unice, armonizate, aplicabile în toate statele membre.
Totuşi, Comisia Europeană a făcut unele recomandări de care autorităţile naţionale trebuie să ţină seamă în implementarea unor măsuri.
“Restricţionarea disproporţionată a comerţului intracomunitar - fără o analiză detaliată bazată pe date concrete, în România date extrase din Sistemul Electronic de Raportare a stocurilor (SER), fără a se preciza în niciun fel care sunt motivele scăderii sau epuizării acestor stocuri şi, în plus, pentru a disimula alte “deficienţe“ ale pieţei farmaceutice în raport cu statul - nu face parte dintre recomandările Comisiei şi nici dintre prevederile Tratatului de Funcţionare al UE, privind libera circulaţie”, a menţionat preşedintele ADEM.
Potrivit asociaţiei, justificarea prezentată de Ministerul Sănătăţii în referatul de aprobare al proiectului de ordin se bazează pe ordinul ministrului Sănătăţii nr. 269/2017, privind obligaţia de a asigura stocuri adecvate şi continue de medicamente, respectiv obligaţia de serviciu public.
ADEM consideră, însă, că proiectul noului ordin nu respectă prevederile ordinului 269/2017.
“În acord cu ordinul mai sus menţionat, exportul paralel nu a reprezentat o problemă pentru autorităţile române începând cu data emiterii 14 martie 2017 până la data de 13 septembrie 2019”, a spus Coralia Kreyer.
“În caz contrar, dacă ar fi existat discontinuităţi care să pună în pericol sănătatea publică, autorităţile emitente ale ordinului privind obligaţia de serviciu public ar fi trebuit să emită o “alertă naţională” privind scăderea stocurilor naţionale sub un nivel minim acceptat şi, implicit, o „lista temporară sub observaţie” cu medicamentele interzise temporar de la export, listă care nu se menţine decât maximum 14 zile până la restabilirea stocurilor”, a completat preşedintele ADEM.
Asociaţia subliniază că principala problemă pentru producătorii de medicamente, privind preţurile din România – “aparent cele mai mici din UE”, generate de modalitatea de calcul, care ia în considerare şi puterea de cumpărare a pacientului român, şi de taxa clawback, care a ajuns la 24-25% din profitul companiilor -, nu a fost încă soluţionată de către stat.
“Solicităm pe această cale reevaluarea acestei liste de medicamente propuse pentru a fi interzise pentru 6 luni de la export paralel, cu respectarea principiilor Pieţei Unice europene şi prevenirea instituirii unor obstacole inutile în calea liberei circulaţii înainte de materializare, obstacole care ar putea nu numai genera penalizarea României ,dar nici nu vor asigura accesul populaţiei la medicaţie pe termen lung sau scurt”, a mai spus preşedintele ADEM.