Înfiinţarea unui fond de inovaţie pentru medicamente în România, care ar permite pacienţilor din ţară să beneficieze de acces rapid la terapii inovatoare, este un proiect despre care se discută de aproape trei ani. Mai mult, crearea unui astfel de instrument este prevăzută şi în Planul naţional de combatere a cancerului, promulgat de preşedinte în noiembrie 2022, dar care nu este aplicat nici acum, în lipsa normelor de aplicare. Marţi, ministrul Sănătăţii a oferit noi informaţii despre fond, precizând că "speră" să poată fi asigurata finanţarea acestuia.
"Noi acum încercăm să promovăm acest fond pentru inovaţie, care poate să constituie o posibilitate de introducere a unor medicamente mai rapidă, pentru că într-adevăr, cel puţin până în anul 2021, duratele de aşteptare pentru multe medicamente erau în jur de trei ani în România, ceea ce într-adevăr este foarte mult", a spus Alexandru Rafila, citat de Agerpres.
"Cred că Fondul de inovaţie - sper să existe şi bani ca să finanţăm acest fond pentru inovaţie şi, bineînţeles, criterii de includere a moleculelor care ar putea să fie date pacienţilor înainte de rambursarea pe cale obişnuită a acestor medicamente - este o soluţie bună. Am avut întâlniri şi cu industria pe această temă", a completat ministrul.
Declaraţiile au fost făcute într-o conferinţă organizată de Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice, în contextul Zilei mondiale de luptă împotriva hepatitelor.
Planul naţional de prevenire şi combatere a cancerului prevede că Ministerul Finanţelor trebuie să creeze şi finanţeze un fond de inovaţie în sănătate, prin bugetul Ministerului Sănătăţii.
Ideea înfiinţării unui fond de inovaţie pentru medicamente în România, care ar permite pacienţilor din ţară să beneficieze de acces rapid la terapii inovatoare, a fost lansată de Local American Working Group (LAWG) în 2020.
Fondul de Inovaţie pentru Medicamente reprezintă un buget dedicat rambursării timpurii şi provizorii a unor medicamente inovatoare.
Fondul nu reprezintă un sistem de rambursare alternativ sistemului actual, ci reprezintă un sistem anticipat de compensare, prin care medicamentele inovatoare pot fi puse la dispoziţia pacienţilor până la finalizarea formalităţilor pentru includerea acestor medicamente în sistemul actual de rambursare, potrivit organizaţiei.