Ce planuri au proprietarii Stada, compania care a deschis recent o fabrică de medicamente în România

Ce planuri au proprietarii Stada, compania care a deschis recent o fabrică de medicamente în România

Compania farmaceutică germană Stada, înfiinţată în urmă cu 130 de ani, a inaugurat recent o fabrică de medicamente în România, la Turda, cu o capacitate anuală de producţie de 150 de milioane de cutii de produs farmaceutice. Anul acesta, compania ar putea trece prin schimbări majore, decise de proprietarii săi, fondurile de investiţii Bain Capital şi Cinven, potrivit Reuters. 

Cele două fonduri au achiziţionat compania Stada în 2017, pentru 5,3 miliarde de euro. Acum, compania este evaluată la circa 10 miliarde de euro, iar cele două fonduri de investiţii vor să capitalizeze această creştere de valoare fie printr-o listare la bursă, fie prin vânzarea către un alt investitor.

Prima schimbare majoră decisă de cei doi acţionari a fost înnoirea conducerii. Astfel, Andreas Fibig, membru în consiliul de supraveghere al grupului Novo Nordisk, va deveni preşedinte al board-ului Stada. În decembrie, Ingo Schachel, un manager cu experienţă în listări la bursă, a fost numit director pentru relaţia cu investitorii.

Principala opţiune a proprietarilor Stada este listarea la bursă, după ce anterior au negociat o potenţială vânzare a companiei către un alt investitor, GTCR.

Astfel, listarea ar urma să se facă la Bursa din Frankfurt la începutul celui de-al doilea trimestru din 2025, potrivit unor surse citate de Reuters.

Listarea ar presupune vânzarea unui pachet minoritar de acţiuni la Stada de către fiecare dintre cei doi acţionari actuali. Banii obţinuţi în procesul de listare vor fi utilizaţi pentru alte achiziţii în sectoare precum consumer healthcare sau produse farmaceutice de nişă.

Totuşi, decizia finală legată de listare va fi luată în funcţie de condiţiile de piaţă, existând riscul unei perioade volatile la bursă, care să nu fie favorabilă unor listări de amploare.

Dacă nu vor fi condiţii potrivite pentru listarea la bursă, proprietarii ar putea opta pentru negocieri directe pentru vânzarea Stada cu un investitor interesat.

Stada a anunţat rezultate solide în ultimul timp. În prima jumătate a anului 2024, compania germană a obţinut un profit operaţional (EBITDA) de 463,5 milioane euro. Pentru 2023, Stada a raportat un profit EBITDA de 802 milioane euro.

Bain Capital şi Cinven au cumpărat Stada în 2017 pentru 5,3 miliarde euro. Compania farmaceutică Stada a fost fondată în Dresda în anul 1895, iar acum are sediul în Bad Vilbel, o localitate aflată aproape de Frankfurt. Compania este specializată în producţia şi comercializarea de medicamente eliberate pe bază de prescripţie (RX) şi fără prescripţie (OTC).

viewscnt