Bugetul de referinţă pentru calculul taxei clawback va fi adus la nivelul anului 2018 şi apoi actualizat anual, ceea ce îl va face predictibil, a declarat marţi preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Răzvan Vulcănescu.
O astfel de măsură va avea ca efect creşterea accesului la medicamente.
“Bugetul de referinţă trimestrial pentru calculul contribuţiei clawback dorim să îl aducem la nivelul anului 2018, să îl transformăm într-un buget de referinţă care să fie predictibil şi updatabil anual, astfel încât să nu ne întâlnim şi în 2028 pentru a discuta de faptul că nu s-a mai schimbat bugetul de zece ani”, a spus Vulcănescu, la un forum de sănătate organizat de Institutul Aspen.
Totuşi, o decizie privind forma finală a taxei va fi luată doar după ce toate părţile implicate ajung la un acord.
“Discuţiile continuă şi vor continua până la momentul la care vom găsi împreună acel mecanism sustenabil, predictibil, care să fie agreat de absolut toţi factorii care sunt în jurul mesei de discuţie şi care să poată să constituie noul mecanism de calcul al contribuţiei clawback", a precizat Vulcănescu, citat de Agerpres.
La finalul lunii septembrie, Răzvan Vulcănescu declara că CNAS lucrează “într-un ritm accelerat” la mai multe variante ale taxei clawback, ce urmează să fie prezentate guvernului.
Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice (APMGR) a avertizat de mai multe ori în ultima perioadă că în următoarea perioadă ar putea dispărea de pe piaţă 2.300 de medicamente din cauză că taxa clawback este aplicată uniform medicamentelor ieftine şi celor scumpe, şi a solicitat CNAS şi Ministerului Sănătăţii schimbarea modului de calcul.
Taxa clawback are un impact mult mai puternic asupra medicamentelor cu preţ scăzut, care ajung să aibă un preţ sub costul de producţie şi sunt scoase din fabricaţie sau oprite de la comercializare, consideră asociaţia.
Potrivit asociaţiei, 60% din medicamentele care riscă să dispară de pe piaţă costă sub 25 de lei, sunt utilizate de peste 8,5 milioane de pacienţi şi sunt fabricate, în marea lor majoritate, în România.
Recent, Ministerul Sănătăţii a anunţat că bugetul CNAS destinat consumului de medicamente ar putea creşte cu valoarea inflaţiei cumulată din anul 2012 până în prezent, după o întâlnire la care au participat ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, preşedintele CNAS, Răzvan Vulcănescu, şi reprezentanţii producătorilor de medicamente generice şi inovative.
Propunerea autorităţilor vine în contextul în care bugetul pentru medicamente din România nu a mai fost modificat de cinci ani.