Metamizolul este un medicament utilizat de un secol pentru tratarea durerii moderate până la severe şi a febrei. În prima parte a acestui an, agenţia medicamentului fin Finlanda a solicitat o evaluare a produselor farmaceutice care conţin metamizol la nivel european, deoarece încă se raportează cazuri de apariţie a agranulocitozei, o scădere bruscă a celulelor albe din sânge, care poate duce la infecţii grave. În urma solicitării, Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a demarat în luna iunie o evaluare a analgezicelor care conţin metamizol. Vineri, instituţia a anunţat recomandările pentru a reduce la minimum riscurile asociate administrării acestor medicamente.
Recomandările au fost formulate de comitetul de siguranţă al EMA (PRAC), care a evaluat riscul apariţiei agranulocitozei pentru toate medicamentele care conţin metamizol autorizate în UE, cu diferitele lor utilizări autorizate, precum şi măsurile existente de minimizare a riscurilor.
Astfel, după examinarea datelor privind riscul de agranulocitoză asociat administrării de metamizol, PRAC a concluzionat că avertismentele existente în prospectele medicamentelor trebuie actualizate.
Măsura este menită să crească gradul de conştientizare a acestui efect secundar grav în rândul pacienţilor şi al profesioniştilor din domeniul sănătăţii şi să faciliteze detectarea şi diagnosticarea precoce a acestuia.
De asemenea, comitetul recomandă profesioniştilor din domeniul sănătăţii să informeze pacienţii să nu mai ia aceste medicamente şi să solicite imediat asistenţă medicală dacă dezvoltă simptome de agranulocitoză.
Simptomele includ febră, frisoane, dureri în gât şi răni dureroase în anumite zone ale corpului, în special în gură, nas şi gât sau în regiunile genitale sau anale. Pacienţii trebuie să rămână atenţi la aceste simptome atât în timpul, cât şi la scurt timp după întreruperea tratamentului.
Dacă metamizolul este luat pentru febră, unele simptome precoce ale agranulocitozei pot trece neobservate. În mod similar, atunci când antibioticele sunt utilizate împreună cu metamizol, aceste simptome pot fi, de asemenea, limitate.
Experţii EMA menţionează că, în cazul în care pacienţii dezvoltă simptome de agranulocitoză, trebuie efectuat imediat un test pentru măsurarea nivelului de celule sanguine, inclusiv a nivelurilor de globule albe. Tratamentul trebuie oprit până la sosirea rezultatelor.
De asemenea, PRAC a recomandat ca metamizolul să nu fie utilizat la pacienţii cu risc crescut de agranulocitoză sau susceptibili la aceasta.
Aceasta include pacienţii care au prezentat anterior agranulocitoză cauzată de metamizol sau medicamente similare (pirazoloni sau pirazolidine), care au probleme cu măduva osoasă sau care au o afecţiune legată de funcţionarea celulelor sanguine.
Recomandările au fost formulate după o analiză a tuturor dovezilor disponibile, împreună cu un grup format din experţi în terapia durerii, hematologi, medici generalişti, farmacişti şi reprezentanţi ai pacienţilor.
Totuşi, PRAC a concluzionat că beneficiile medicamentelor cu metamizol continuă să depăşească riscurile, însă este nevoie de actualizarea rezumatului caracteristicilor produsului (RCP) pentru toate medicamentele care conţin metamizol, pentru a include noile recomandări.