PRIMER: Fabricile de medicamente din România, scoase din schema de plafonare a preţului la electricitate. Multe medicamente ieftine ar putea să dispară de pe piaţă

PRIMER: Fabricile de medicamente din România, scoase din schema de plafonare a preţului la electricitate. Multe medicamente ieftine ar putea să dispară de pe piaţă

Fabricile de medicamente din România nu beneficiază de schema de plafonare a preţului la electricitate introdusă de guvern, iar efectul deciziei va fi că multe medicamente ieftine ar putea să dispară de pe piaţă, a avertizat marţi Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER).

PRIMER reprezintă 19 situri de fabricaţie de medicamente din România.

“Fabricile de medicamente din ţară primesc o nouă lovitură: au fost scoase total sau parţial din schema de plafonare a preţului la energia electrică. Consecinţele vor fi dramatice: medicamente necesare pentru pacienţii din România ar putea să dispară, ca urmare a costurilor ridicate de producţie”. a transmis patronatul.

Organizaţia trage un semnal de alarmă cu privire la faptul că fabricile de medicamente sunt obligate să cumpere energie electrică de pe piaţa liberă, la preţuri şi de 6 ori mai mari decât cele din prezent, după ce au fost excluse total (marii contribuabili) sau parţial (întreprinderile mici şi mijlocii) din schema de plafonare a energiei electrice prin ordonanţa 119/2022.

Reprezentanţii PRIMER subliniază că producţia de medicamente este singurul sector economic cu preţuri reglementate, iar producătorii plătesc deja o taxă clawback de 15% din cifra de afaceri.

"Cu alte cuvinte, odată cu scoaterea acestui sector economic din schema de plafonare, costurile de producţie vor creşte exponenţial, iar medicamentele la preţuri mici, sub 25 de lei, produse în ţară, devin nerentabile, producătorii fiind forţaţi practic să le scoată din producţie", menţionează patronatul.

Efectul va fi creşterea substanţială a importul de medicamente mai scumpe, iar producţia internă de medicamente va fi grav afectată, cu efecte negative asupra pacienţilor, sistemului sanitar şi economiei naţionale, potrivit PRIMER.

De altfel, patronatul subliniază că produsele importate provin din ţări care au deja sisteme de plafonare sau compensare a creşterii preţului la utilităţi.

"Drept urmare, autorităţile din România, prin refuzul de a admite rolul strategic al sectorului producţiei de medicamente, eliminându-l de sub protecţia schemei de plafonare a preţului la energia electrică, îl împinge indirect şi într-o competiţie inegală cu medicamentele importate, care vor avea de câştigat", mai arată organizaţia.

PRIMER solicită autorităţilor ca operatorii economici din industria farmaceutică să fie păstraţi în schema de plafonare a preţului la energie electrică, aşa cum au fost menţinuţi cei din industria alimentară, ambele domenii fiind critice pentru acoperirea necesităţilor de baza ale populaţiei şi pentru economia românească.

viewscnt