Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a autorizat primul vaccin împotriva mpox, considerat un instrument esenţial în încercarea de a limita răspândirea epidemiei în mai multe state din Africa. Mpox a fost declarată, în luna august, o urgenţă de sănătate publică de către OMS, copiii şi adolescenţii fiind deosebit de vulnerabili la această boală.
Vaccinul a fost dezvoltat de compania daneză de biotehnologie Bavarian Nordic, care a obţinut autorizarea extinderii utilizării vaccinului său antivariolic şi împotriva virusului mpox. Deocamdată, vaccinul este autorizat pentru imunizarea persoanelor cu vârsta de cel puţin 18 ani.
Autorizarea, care în metodologia OMS se numeşte "precalificare", a fost acordată în condiţiile în care virusul s-a extins din Republica Democrată Congo către ţările vecine.
Decizia OMS permite statelor africane afectate de epidemie să aibă acces la doze de vaccin pentru imunizarea populaţiei, în condiţiile în care ţările respective sunt sărace şi nu dispun de mijloace financiare şi umane pentru a evalua ele însele siguranţa şi eficacitatea medicamentelor.
De altfel, vaccinuri ale Bavarian Nordic au fost donate Republicii Democrate Congo, care va demara o primă rundă de vaccinare în octombrie.
Compania daneză a transmis că poate furniza 13 milioane de doze de vaccin până la finalul anului 2025.
Chiar dacă este autorizat doar pentru imunizarea adulţilor, unele state ar putea utiliza serul off-label, pentru vaccinarea copiilor şi adolescenţilor, în zonele afectate puternic de epidemie şi în care se consideră că beneficiile depăşesc riscurile, potrivit Reuters.
Mpox, cunoscută anterior ca variola maimuţei (monkeypox), a fost o problemă de sănătate publică în unele părţi ale Africii din 1970, dar a primit puţină atenţie la nivel mondial până când a apărut la nivel internaţional în 2022, determinând Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) să declare o urgenţă de sănătate globală, pe care a încheiat-o 10 luni mai târziu.
O nouă tulpină a virusului, cunoscută sub numele de clada Ib, este din nou atenţia lumii după ce OMS a declarat, pe 14 august, o nouă urgenţă de sănătate publică de interes internaţional – cel mai ridicat nivel al său de alertă sanitară la nivel global – pentru a doua oară în doi ani.
Tulpina este o versiune mutantă a cladei I, o formă de mpox răspândită prin contact cu animale infectate, care a fost endemică în Congo timp de decenii.
Infecţia cu mpox provoacă de obicei simptome asemănătoare gripei, dureri musculare şi leziuni cutanate purulente, iar în cazurile mai grave poate ucide.
Cel mai frecvent utilizat vaccin împotriva mpox oferă imunitate parţială la boală, dar nu este întotdeauna capabil să prevină simptomele severe sau transmiterea infecţiei.