Un vaccin experimental împotriva cancerului, bazat pe tehnologia ARN mesager (ARNm), prezintă potenţial pentru pacienţii cu cancer în stadiu avansat în cadrul unui studiu de fază I.
Un vaccin împotriva cancerului este cu un pas mai aproape de a deveni o realitate, în dezvoltarea unui nou tratament potenţial pentru persoanele cu cancere avansate, conform rezultatelor testelor clinice de fază I care vor fi prezentate la conferinţa anuală a Societăţii Europene de Oncologie Medicală (ESMO 2024), care se desfăşoară între 13-17 septembrie la Barcelona, Spania.
Un vaccin pe bază de ARN mesager, cunoscut sub numele de ARNm-4359 şi dezvoltat de producătorul american de vaccinuri Moderna, este destinat persoanelor cu melanom avansat, cancer pulmonar şi alte tumori solide canceroase.
Serul, conceput pentru a pregăti organismul să recunoască şi să combată celulele canceroase a arătat că ar putea stimula sistemul imunitar pentru a ajuta la tratarea mai eficientă a bolii, conform rezultatelor unui studiu preliminar.
Pentru primul studiu la om cu acest tratament, 19 pacienţi cu tumori solide avansate au primit între una şi nouă doze de ARNm-4359.
Cercetătorii au constatat că tumorile nu au crescut şi nu au apărut tumori noi la opt dintre cei 16 pacienţi care au fost evaluaţi. Ei au declarat că tratamentul a fost „bine tolerat, fără efecte secundare grave”.
Specialiştii au descris rezultatele ca fiind „un prim pas important” în dezvoltarea potenţială a unui nou tratament pentru persoanele cu cancere avansate.
Vaccinul utilizează tehnologia ARNm, similară vaccinurilor Covid-19, şi învaţă sistemul imunitar cum diferă celulele canceroase de celulele sănătoase şi îl mobilizează pentru a le distruge.
Rezultatele vor fi prezentate la conferinţa Societăţii Europene de Oncologie Medicală din Barcelona, ESMO 2024.
„Acest studiu care evaluează o imunoterapie a cancerului cu un vaccin ARNm este un prim pas important în speranţa dezvoltării unui nou tratament pentru pacienţii cu cancere avansate", a declarat cercetătorul şef din Regatul Unit, dr. Debashis Sarker, specialist în oncologie experimentală la King's College London, care va prezenta studiul.
„Am arătat că terapia este bine tolerată fără efecte secundare grave şi poate stimula sistemul imunitar al organismului într-un mod care ar putea ajuta la tratarea mai eficientă a cancerului”, a mai precizat specialistul britanic.
El a descris acest progres ca venind în urma „unui efort internaţional uriaş, desfăşurat în Marea Britanie, Statele Unite, Spania şi Australia”.
Cu toate acestea, deoarece acest studiu a implicat doar un număr mic de pacienţi până în prezent, este prea devreme pentru a spune cât de eficient ar putea fi vaccinul pentru persoanele cu cancer în stadiu avansat.
Un bărbat în vârstă de 81 de ani a fost prima persoană din Regatul Unit care a primit injecţia cu ARNm-4359, la sfârşitul lunii octombrie, anul trecut. Pacientul - care a dorit să-şi păstreze anonimatul - are cancer de piele (melanom) care nu răspunde la tratament, informează The Independent.
Studiul înscrie în prezent pacienţi cu cancere specifice, respectiv melanom şi cancer pulmonar fără celule mici, pentru testarea unor doze mai scăzute de ARNm-4359 cu imunoterapia pembrolizuma, cunoscut şi sub numele de Keytruda.
„Suntem încurajaţi de rezultatele fazei I a vaccinului ARNm-4359, care demonstrează potenţialul său de a provoca răspunsuri puternice ale celulelor T specifice antigenului, menţinând în acelaşi timp un profil de siguranţă gestionabil", a adăugat Kyle Holen, vicepreşedinte senior pentru dezvoltare terapeutică şi oncologie la Moderna, într-un comunicat.
Potrivit acestuia, noua abordare ar putea fi o componentă cheie în schimbarea micro-mediului tumoral către o stare mai imună-permisivă, oferind speranţă potenţială pentru pacienţii cu tumori solide avansate.
Studiul ARNm-4359 este unul dintre cele câteva care testează eficacitatea vaccinurilor concepute pentru a combate cancerul.
Acestea includ studiul de fază 3 al unui alt vaccin cu ARNm personalizat pentru melanom - ARNm-4157 (V940) - care a fost administrat unui pacient britanic la începutul acestui an. Oamenii de ştiinţă folosesc o mostră de tumoră, împreună cu secvenţierea ADN-ului şi inteligenţa artificială (AI), pentru a crea o injecţie specifică tumorii pacientului. În august, un pacient cu cancer pulmonar a devenit primul din Regatul Unit care a primit un nou vaccin pentru a combate boala.
De asemenea, teste clinice cu un vaccin numit BNT116, dezvoltat de producătorul german BioNTech, are loc în 34 de centre de cercetare din şapte ţări, dintre care şase sunt situate în Anglia şi Ţara Galilor.