Autorităţile din Statele Unite au chemat în instanţă compania israeliană Teva Pharmaceutical şi alte 19 firme farmaceutice, pe care le acuză că s-au înţeles între ele pentru a reduce concurenţa şi a mări artificial preţurile medicamentelor generice, uneori cu peste 1.000%.
Creşterea preţurilor medicamentelor reprezintă un subiect important pe agenda publică din Statele Unite, generând în ultima perioadă mai multe investigaţii în Statele Unite.
Companiile farmaceutice au fost acuzate de principalii lideri politici, de la preşedintele republican Donald Trump până la democraţii progresişti, de majorarea preţurilor medicamentelor.
Însă noile acuzaţii vizează înţelegeri ce încalcă legislaţia privind concurenţa din SUA. Astfel, cele 20 de companii farmaceutice ar fi realizat întelegeri ilegale pentru a împărţi piaţa medicamentelor şi pentru a evita concurenţa, împiedicând în acest fel scăderea preţurilor.
Mai mult, înţelegerea grupurilor implicate ar fi avut ca rezultat creşterea artificială a preţurilor, potrivit plângerii a 44 de state din SUA, depusă vineri la o instanţă din Connecticut.
Un reprezentant al Teva USA, subsidiară a companiei israeliene Teva Pharmaceutical, a declarat că grupul se va apăra în instanţă împotriva acuzaţiilor, informează Reuters.
"Acuzaţiile sunt nefondate, dar Teva continuă să analizeze problema pe plan intern şi nu s-a angajat într-un comportament care să conducă la răspundere civilă sau penală", a precizat reprezentantul grupului.
Dosarul de 500 de pagini acuză producătorii de medicamente generice, care ar trebui să fie mult mai ieftine decât cele inovative, de un lung şir de acorduri discrete pentru a se asigura că grupurile implicate, în aparenţă concurente, obţin o ”cotă echitabilă”.
Situaţia s-a înrăutăţit însă în 2012, susţin procurorii.
”Aparent nemulţumit de înţelegerea de ”cotă echitabil㔺i de simpla evitare a scăderii preţurilor, grupul Teva şi ceilalţi conspiratori s-au angajat într-una dintre cele mai flagrante şi dăunătoare conspiraţii pentru stabilirea preţurilor din istoria Statelor Unite”, se afirmă în plângerea penală.
Împreună cu Teva, grupul considerat în centrul conspiraţiei, companiile de medicamente ar fi convenit să ridice în mod semnificativ preţurile la 86 de medicamente între iulie 2013 şi ianuarie 2015, se mai arată în dosarul înaintat instanţei.
Medicamentele pentru care companiile ar fi crescut artificial preţurile au inclus de la tablete şi capsule până la creme şi unguente, pentru tratarea a diferite boli, inclusiv diabet, colesterol ridicat, hipertensiune arterială, cancer, epilepsie şi multe altele.
În unele cazuri, creşterile preţurilor au depăşit 1.000%, se menţionează în plângere. Dosarul desemnează, de asemenea, 15 persoane inculpate care au recunoscut că au derulat schemele descoperite de achetatori.
Statele care au depus plângerea solicită despăgubiri, sancţiuni civile şi decizii ale instanţei pentru restabilirea concurenţei pe piaţa medicamentelor generice.
Ca urmare a înţelegeriiîntre grupurile acuzate, consumatorii şi statele ar fi plătit ”preţuri substanţial umflate şi anticoncurenţiale pentru numeroasele medicamente generice”, în timp ce companiile de medicamente au profitat, se mai arată în actul de sesizare a instanţei.
Procesul deschis vineri se desfăşoară în paralel cu o acţiune introdusă în decembrie 2016 de către procurorii generali din 45 de state şi din Districtul Columbia, care a fost ulterior extins pentru a include mai mulţi producători de medicamente.