Bulgaria, invadată de medicamente de contrabandă aduse din Asia

Bulgaria, invadată de medicamente de contrabandă aduse din Asia

Bulgaria este invadată de importuri ilegale de medicamente din Asia, un fenomen scăpat de sub control şi care poate pune pacienţii în pericol, relatează euractiv.com

Recent, un camion cu 114.000 de cutii de medicamente a fost confiscat de autorităţile bulgare la punctul de trecere a frontierei Căpitan Andreevo, la trecerea dintre Turcia.

Punctul de trecere a frontierei cu Turcia este foarte aglomerat, fiind şi frontieră externă a Uniunii Europene, ceea ce îl face o rută majoră pentru introducerea ilegală de mărfuri din Asia în blocul comunitar, inclusiv medicamente ilicite.

Camionul oprit la Căpitan Andreevo conţinea medicamente pentru diabet, hipertensiune, epilepsie, gută şi steroizi anabolizanţi.

„Contrabanda cu medicamente reprezintă un risc uriaş pentru sănătatea populaţiei”, a declarat Boryana Marinkova, directorul executiv al Asociaţiei Bulgare pentru Dezvoltarea Comerţului Paralel cu Medicamente (BADPTM), citată de Euroactiv.

Contrabanda nu este un fenomen neobişnuit în ţările balcanice, având în vedere veniturile scăzute ale populaţiei în comparaţie cu cele din Europa de Vest.

Sancţiunile aplicate în prezent în Bulgaria pentru astfel de activităţi sunt foarte mici, în ciuda riscului ridicat pentru sănătate pe care îl prezintă medicamentele contrafăcute sau de contrabandă.

În luna martie, un alt transport ilegal, cu 425 de cutii de medicamente din Turcia, a fost, de asemenea, descoperit la acelaşi punct de trecere a frontierei.

Experţii spun că Bulgaria este inundată de medicamente turceşti, care intră ilegal în ţară şi sunt vândute în pieţe, bazaruri sau online, pe reţelele de socializare.

Aceste medicamente sunt preferate de mulţi pacienţi ca urmare a preţului lor mai mic şi sunt achiziţionate fără prescripţie medicală. Multe medicamente, în special suplimentele alimentare şi steroizii anabolizanţi, au ajuns şi în alte state din UE.

Potrivit experţilor, Turcia are standarde mai scăzute decât UE pentru autorizarea medicamentelor, mai ales în privinţa siguranţei pacienţilor.

Mulţi bulgari cu cancer merg pentru tratament în Turcia, iar când se întorc în Bulgaria, constată că medicamentele cu care au fost trataţi nu sunt disponibile.

„Îi sfătuim pe pacienţi să consulte un medic din Bulgaria pentru o terapie adecvată. Sau, dacă urmează să le cumpere din străinătate, să o facă personal şi nu prin intermediari. Intermediarii sunt entităţi nelegitime, care încalcă legea”, a explicat Boryana Marinkova.

Autorităţile bulgare nu cunosc amploarea fenomenului, deşi acesta este vizibil din postările pe reţelele de socializare sau pe diverse site-uri.

viewscnt