Chimioterapia în doză redusă este eficientă pentru pacienţii în vârstă cu cancer gastroesofagian

Chimioterapia în doză redusă este eficientă pentru pacienţii în vârstă cu cancer gastroesofagian

În cazul adulţilor mai în vârstă cu cancer avansat gastroefagian, dozele mai scăzute de oxaliplatină şi capecitabină funcţionează la fel de bine pentru a încetini progresia bolii ca şi dozele ridicate, dar cu mai puţină toxicitate, conform unui nou studiu de faza a III-a.

”Cercetările anterioare asupra chimioterapiei pentru cancerul gastric şi esofagian nu au inclus pacienţi în vârstă, prin urmare beneficiul chimiterapiei pentru acest grup era necunoscut. Sperăm că descoperirile noastre vor ajută pacienţii să ia o decizie mai informată, între chimioterapia în doze mici şi fără un tratament cu chimioterapie, cu precizarea că în doze mici chimioterapia se poate arăta benefică şi încă le poate permite să menţină o calitate bună a vieţii, în acelaşi timp încetinind progresia bolii”, a declarat autorulstudiului dr. Peter Hall de la Universitatea din Edinburgh, citat de Reuters.

În studiul GO2, 514 de pacienţi în vârstă (în medie 76 de ani) au primit aleatoriu trei niveluri de dozaj de oxaliplatin şi capecitabină. Nivelul A a fost 130 mg/m2 de oxaliplatin administrat odată la fiecare 21 de zile şi 625 mg/m2 de capecitabină de două ori pe zi continuu. Nivelul B a fost 80% din dozajul nivelului B şi Nivelul C a fost 60% din dozajul nivelului A. Pacienţii cu funcţia renală scăzută au primit 75% din dozele sugerate de capecitabină.

După nouă săptămâni, pacienţii au fost evaluaţi pentru ”utilitatea totală a tratamentului”, (OTU) un compus al controlului, tolerabilităţii, calităţii vieţii şi satisfacţiei pacienţilor cu cancer. Nivelul cu doza cea mai scăzută a fost la fel de benefic clinic în termenii supravieţuirii fără progresie precum nivelul cu cea mai ridicată doză, dar cu avantajul că a fost mai puţin toxic.

Pacienţii ce au primit dozajele nivelului C au avut mai puţine reacţii toxice la medicamente şi mai bune rezultate pentru ”utilitatea totală a tratamentului” decât cei care au primit dozajele nivelurilor A sau B.

Nivelul C a avut cea mai bună utilitate totală a tratamentului chiar şi în cazul persoanelor mai tinere, mai puţin fragile. Supravieţuirea totală a fost comparabilă între grupuri. Pacienţii au trăit o medie de 7,5 luni la dozajele nivelului A, 6,7 pentru nivelul B şi 7,6 pentru nivelul C.

Supravieţuirea medie fără progresie a fost de 4,9, 4,1 şi 4,3 luni. Efectele secundare de grad 3 sau mai mare au apărut în proporţie de 56% la pacienţii cu dozaje ale nivelurilor A şi B, în comparaţie cu 37% la pacienţii cu dozajul nivelului C. Pacienţii cu nivelul C au avut de asemenea un procent mai mare de scoruri OTU bune (43%), în comparaţie cu nivelurile A şi B (35% şi 36%).

Într-o declaraţie, preşedintele ASCO şi moderatorul conferinţei dr. Monica Beragnolli, a spus: ”Mai puţin este mai mult devine un refren comun în anumite zone ale tratamentului împotriva cancerului şi unul care contează pentru calitatea vieţii a pacienţilor. Acest studiu caută să balanseze calitatea vieţii şi supravieţuirea crescută pentru persoanele în vârstă şi fragile ce primesc tratamente paliative împotriva cancerului gastroesofagian, furnizând date necesare pentru această populaţie de pacienţi.

viewscnt