Medicamentul pembrolizumab nu s-a dovedit eficient ca monoterapie pentru cancer de sân în studiile clinice

Medicamentul pembrolizumab nu s-a dovedit eficient ca monoterapie pentru cancer de sân în studiile clinice

Medicamentul Keytruda (substanţa activă pembrolizumab), dezvoltat de compania americană Merck, nu s-a dovedit eficient ca monoterapie pentru tratamentul de a doua sau a treia linie la pacienţii cu cancer de sân metastatic triplu-negativ.

Keytruda nu a îndeplinit obiectivul primar specificat, şi anume supravieţuirea generală superioară comparativ cu chimioterapia (capecitabina, eribulina, gemcitabină sau vinorelbina), au anunţat reprezentanţii companiei producătoare.

Cancerul mamar metastatic triplu-negativ este o afecţiune agresivă şi greu de tratat mai ales după progresia bolii în ciuda tratamentului standard inţial . Cancerul triplu negativ apare la aproximativ 10% până la 20% dintre pacienţii cu cancer de sân.

”Suntem dezamăgiţi de rezultatul acestui studiu de monoterapie, dar continuăm să studiem Keytruda în stadiile anterioare ale bolii şi în combinaţie cu chimioterapia pentru a aborda nevoia medicală nesatisfăcută a pacienţilor cu cancer de sân triplu negativ”, a declarat dr. Roy Baynes, director medical principal la Merck Research Laboratoare, citat de Reuters.

Keytruda este autorizat în Uniunea Europeană ca tratament pentru melanom (un tip de cancer de piele), cancer pulmonar (altul decât cel cu celule mici - NSCLC), limfomul Hodgkin clasic (un cancer al globulelor albe), cancer urotelial (un tip de cancer al vezicii urinare şi al căilor urinare) şi pentru un tip de cancer care afectează capul şi gâtul numit carcinom scuamos de cap şi gât (HNSCC).

Keytruda este utilizat în principal pentru pacienţii cu cancer în stadii avansate, care s-a răspândit la alte părţi ale organismului (metastazat) sau care nu răspunde la alte tratamente. În unele tipuri de cancer, se administrează numai la pacienţii la care tumorile produc niveluri mari ale unei proteine numite PD-L1.

viewscnt