Ministerul Sănătăţii va elimina preţurile de referinţă calculate pe baza unor medicamente care nu mai există pe piaţă. Măsura este cuprinsă într-un proiect de ordin elaborat de Ministerul Sănătăţii.
Măsura a fost anunţată la începutul lunii noiembrie de către ministrul Sănătăţii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila.
Proiectul de ordin elaborat de Ministerul Sănătăţii urmează să modifice şi completeze ordinul ministrului sănătăţii nr. 368/2017 (pentru aprobarea Normelor privind modul de calcul şi procedura de aprobare a preţurilor maximale ale medicamentelor de uz uman).
"Normele stipulează faptul că preţurile de referinţă generice/biosimilare se aprobă o singură dată, la data aprobării cererii de aprobare a preţului primului medicament generic/biosimilar din respectiva denumire comună internaţională (DCI), concentraţie şi formă farmaceutică", arată autorii proiectului, în referatul de aprobare.
Această prevedere elimină posibilitatea intervenţiei asupra listelor ce conţin preţurile de referinţă după aprobare, "în sensul actualizării acestora (liste), inclusiv prin eliminarea unor poziţii", menţionează documentul.
Singura intervenţie posibilă va fi adăugarea de noi poziţii.
Referatul de probare menţionează că în lista preţurilor de referinţă generice/biosimilare figurează medicamente care nu mai sunt înregistrate în Catalogul naţional al preţurilor medicamentelor autorizate de punere pe piaţă în România (Canamed), iar pentru unele dintre acestea nu mai există nici măcar autorizaţie de punere pe piaţă (APP) valabilă pe teritoriul României.
Documentul prezintă şi o analiză din care rezultă că există 615 medicamente folosite ca referinţă de preţ care nu mai sunt înregistrate în Canamed.
Astfel, autorii proiectului propun corectarea acestor anomalii înainte de corecţia preţurilor din Canamed, care ar putea intra în vigoare de la 1 iulie 2023.
"Revizuirea listelor preţurilor de referinţă generice este necesar a se realiza la momente bine definite. În acest sens, se apreciază oportun ca revizuirea listelor să se asigure anterior demarării procesului de corecţie, prin eliminarea din listele ce conţin preţurile de referinţă generice/biosimilare a preţurilor stabilite de medicamente care nu mai au preţuri aprobate în Canamed", prevede referatul de aprobare.
În cadrul procesului de corecţie a preţurilor din Canamed din 2023, proiectul prevede completarea listelor cu preţurile de referinţă generice/biosimilare în concordanţă cu medicamentele şi preţurile acestora înregistrate în Canamed, rezultate în urma corecţiei.
"Menţionăm aici faptul că, pe lângă completarea listei ori de câte ori este cazul cu noi poziţii, singura intervenţie asupra acesteia rezidă în actualizarea anuală a nivelurilor preţurilor de referinţă generice/biosimilare luându-se în considerare cursul mediu de schimb valutar al BNR utilizat cu ocazia proceselor de corecţie a preţurilor medicamentelor aprobate şi înregistrate în Canamed", mai arată documentul.
Anterior, ministrul Sănătăţii a transmis că un grup de lucru guvernamental a fost instituit pentru a identifica un nou mod de calcul al preţurilor medicamentelor, astfel încât să se evite retragerea unor medicamente generice de pe piaţă.