Noi dovezi ştiinţifice că un somn sănătos protejează împotriva infecţiilor

Noi dovezi ştiinţifice că un somn sănătos protejează împotriva infecţiilor

Un studiu realizat pe aproape 400.000 de persoane arată că un somn sănătos, de 7–8 ore pe noapte, reduce semnificativ riscul de spitalizare pentru infecţii, inclusiv sepsis şi infecţii hepatice. Efectul protector este mai pronunţat la femei şi la persoanele sub 65 de ani. Promovarea somnului de calitate ar putea deveni o strategie preventivă importantă în sănătatea publică.

Somnul este un proces biologic esenţial, cu rol dovedit în menţinerea sănătăţii fizice şi mentale. Pe lângă implicarea sa în procesele de memorie şi învăţare, capacitatea de concentrare, refacerea organismului şi sănătatea cardiovasculară, somnul de bună calitate - cu durată optimă de 7-8 ore pe noapte - contribuie semnificativ la întărirea sistemului imunitar.

Mai multe studii anterioare au sugerat că privarea de somn ar putea favoriza dezvoltarea bolilor infecţioase, care sunt responsabile de aproximativ 18,4% dintre decesele la nivel mondial.

În acest context, identificarea factorilor de risc modificabili care contribuie la apariţia infecţiilor este o prioritate importantă pentru sănătatea publică globală.

Un grup de cercetători de la Southern Medical University din China a analizat această relaţie, examinând date din UK Biobank, o bază de date medicale extinsă.

Rezultatele, publicate în revista Translational Psychiatry, indică faptul că un model sănătos de somn este asociat cu un risc mai scăzut de spitalizare din cauza infecţiilor.

„Comportamentele legate de somn sunt factori potenţiali de risc modificabili în ceea ce priveşte bolile infecţioase. Totuşi, se cunosc puţine lucruri despre efectele cumulate ale mai multor factori legaţi de somn asupra riscului de infecţii”, notează autorii studiului.

Pentru a explora această relaţie, cercetătorii au analizat datele privind modelele de somn şi spitalizările a 397.523 de persoane. Rezultatele au arătat că somnul de 7-8 ore pe noapte, de calitate bună, a fost asociat cu un număr mai mic de spitalizări cauzate de infecţii.

Modelul de somn sănătos a fost definit printr-un scor compus, care include:

  • durată adecvată a somnului (7–8 h/noapte);
  • cronotip matinal (preferinţă pentru trezire devreme);
  • absenţa insomniei;
  • lipsa somnolenţei excesive în timpul zilei.

Pe parcursul unei perioade medii de urmărire de 13,5 ani, au fost înregistrate 60.377 de cazuri de spitalizare pentru diverse tipuri de infecţii. Relaţia dintre scorul de somn şi riscul de spitalizare a fost proporţională: cu cât calitatea somnului era mai bună, cu atât riscul de infecţii era mai redus.

Cu alte cuvinte, persoanele care nu dormeau suficient sau aveau un somn de slabă calitate prezentau o probabilitate mai mare de a fi spitalizate din cauza infecţiilor, iar cele care aveau un somn regulat şi odihnitor de 7-8 ore/noapte prezentau un risc semnificativ redus.

Asocierile statistice au fost remarcabile: fiecare punct în plus la scorul de somn sănătos a fost corelat cu o scădere a riscului de sepsis cu 9%, iar în cazul infecţiilor hepatice, reducerea riscului a fost de 20%.

Autorii au calculat că peste 10% dintre spitalizările pentru infecţii ar fi putut fi prevenite dacă toţi participanţii ar fi urmat cele patru comportamente de somn cu risc scăzut.

Reducerea riscului a fost mai pronunţată la femei şi la persoanele cu vârsta sub 65 de ani.

Aceste rezultate pot ghida dezvoltarea unor programe de sănătate publică orientate spre prevenirea bolilor infecţioase grave prin promovarea unui somn sănătos. De asemenea, studiul ar putea stimula cercetări viitoare asupra mecanismelor biologice care leagă somnul de răspunsul imun al organismului.

viewscnt