Firma americană de biotehnologie Moderna a anunţat că va da în judecată companiile Pfizer şi BioNTech, pe care le acuză că i-au copiat tehnologia ARN mesager în dezvoltarea vaccinului împotriva Covid-19.
Moderna a intentat un proces la o instanţă din statul Massachusetts, Statele Unite, şi un al doilea proces la o instanţă din Düsseldorf, Germania. În procesele intentate sunt solicitate despăgubiri, cuantumul acestora nefiind precizat.
"Deschidem aceste procese pentru a proteja platforma tehnologică inovativă ARNm pe care am iniţiat-o, în care am investit miliarde de dolari şi pe care am patentat-o în deceniul de dinaintea pandemiei de Covid-19", a declarat directorul general al Moderna, Stéphane Bancel, citat într-un comunicat al companiei.
Moderna acuză Pfizer şi BioNTech că au copiat fără permisiune tehnologia sa, patentată între 2010 şi 2016.
Concret, Moderna susţine că două drepturi de proprietate intelectuală pe care le deţine au fost încălcate. Primul vizează structura ARN mesager, pe care cercetătorii săi au dezvoltat-o începând din 2010 şi au fost primii care au validat-o în studii clinice, în 2015.
Al doilea drept se referă la codarea integrală a proteinei spike pe care cercetătorii Moderna au realizat-o în timp ce lucrau pentru crearea unui vaccin anti-MERS (Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu).
Grupul Pfizer a transmis agenţiei Reuters că nu a fost încă înştiinţat de proces şi nu poate comenta deocamdată pe această temă.
Totuşi, astfel de litigii între companiile farmaceutice sunt destul de frecvente. Pfizer şi BioNTech sunt în procese şi cu alte companii care le acuză că au folosit fără drept anumite componente ale unor patente, în timp ce Moderna a fost dată în judecată în SUA pentru acuzaţii similare.
Compania Moderna a fost creată în 2010 şi este considerată unul dintre pionierii tehnologiei ARN mesager.
Această tehnologie a devenit cunoscută după debutul pandemiei de Covid-19 pentru că a permis dezvoltarea rapidă a două vaccinuri ARN mesager: Pfizer/BioNTech şi Moderna. Aceste două vaccinuri anti-Covid-19 au fost primele autorizate atât în SUA, cât şi în UE.
În cazul Moderna, vaccinul anti-Covid-19 este singurul produs comercial, care i-a adus venituri de 10,4 miliarde dolari în ultimul an, faţă de încasări de 22 miliarde dolari în cazul vaccinului Pfizer/BioNTech.