O echipă de cercetători în domeniul cancerului din Marea Britanie au lansat ”Darwinian”, primul program de dezvoltare de medicamente din lume care încercă să blocheze abilitatea cancerului de a deveni rezistent chiar şi la cele mai noi tratamente şi a stopa astfel reapariţia bolii la mulţi pacienţi.
Deşi nu abandonează căutarea unui remediu final, proiectul ”anti-evoluţie” se va concentra mai mult pe transformarea cancerului într-o boală controlabilă cu medicamente timp de mai mulţi ani.
Acest lucru ar fi un pic asemănător cu tratamentul împotriva HIV, virusul care provoacă SIDA, au declarat oamenii de ştiinţă.
”Capacitatea canerului de a se adapta, de a evolua şi a deveni rezistent la medicamente este cauza marii majorităţi a deceselor cauzate de boală şi cea mai mare provocare cu care ne confruntăm în depăşirea ei“, a declarat Paul Workman, directorul executiv al Institutului de Cercetare a Cancerului din Marea Britanie - un institut de cercetare care va conduce ”Centre for Cancer Drug Discovery”, citat de Reuters.
Centrul, finanţat cu 75 milioane de lire sterline (96,5 milioane de dolari), va ”încerca să răspundă provocării legate de cancer”, prin blocarea procesului său de evoluţie.
Echipele de la centrul nou se vor concentra iniţial pe două căi posibile pentru a face acest lucru.
Primul, cunoscut sub numele de ”evoluţie dirijată”, implică selectarea unui tratament specific iniţial care forţează celulele canceroase să evolueze într-un mod care le face foarte susceptibile la un al doilea medicament sau le împinge într-un punct mort evolutiv.
A doua cale va explora o posibilă nouă clasa de medicamente care să vizeze capacitatea cancerului de a evolua şi de a deveni rezistente la tratament. Aceste medicamente potenţiale vor fi proiectate pentru a bloca acţiunea moleculelor numite proteine APOBEC, găsite în sistemul imunitar al organismului.
Cercetătorii speră că o nouă clasa de inhibitori ai APOBEC ar putea fi dezvoltată şi administrată pacienţilor în paralel cu tratamentele împotriva cancerului orientate pentru a încerca să ţină cancerul sub control pentru mai mult timp.
”Această abordare darwiniană pentru descoperirea de medicamente ne oferă cea mai bună şansă de a învinge cancerul pentru că vom putea anticipa ce urmează să facă cancerul şi să facem un pas înainte”, a precizat Olivia Rossanese, un specialist în dezvoltarea medicamentelor anticancer, care va conduce echipa de biologie de la noul centru de cercetare.