Programul-pilot de vaccinare antigripală în farmacii a demarat. Aproape 100 de farmacii, autorizate de Ministerul Sănătăţii

Programul-pilot de vaccinare antigripală în farmacii a demarat. Aproape 100 de farmacii, autorizate de Ministerul Sănătăţii

Programul-pilot de vaccinare antigripală în farmacii a demarat oficial, a anunţat marţi Colegiul Farmaciştilor din România. Aproape 100 de farmacii au fost autorizate de Ministerul Sănătăţii pentru acest program, după ce farmaciştii au absolvit cursuri de pregătire postuniversitară, organizate de universităţile de medicină şi farmacie în perioada noiembrie - decembrie 2022.

Pogramul-pilot de vaccinare antigripală în farmacii a fost aprobat oficial printr-un ordin al ministrului Sănătăţii (nr. 3.262/2022), intrat în vigoare în luna octombrie 2022.

Programul este rezervat persoanelor care doresc să se vaccineze împotriva gripei sezoniere contra cost, nefiind incluse în categoriile de risc pentru care vaccinul este asigurat gratuit de Ministerul Sănătăţii.

Pentru a putea administra vaccinuri gripale în cadrul unei farmacii, farmaciştii trebuie să obţină un certificat de absolvire a unui program de pregătire postuniversitară de vaccinare împotriva gripei sezoniere, cu o durată de minimum 5 zile, care să includă şi informaţii privind păstrarea şi monitorizarea vaccinului în lanţul de frig.

"Necesitatea implementării acestui program pilot este justificată, în condiţiile în care ratele de acoperire vaccinală în România sunt în scădere, iar sezonul gripal 2022-2023 este mai sever comparativ cu ultimele două sezoane, motiv pentru care a şi fost instituită starea de alertă epidemiologică din cauza gripei", a transmis Colegiul Farmaciştilor, într-un comunicat remis 360medical.ro.

Ministerul Sănătăţii a publicat lista farmaciilor autorizate până în prezent pentru a realiza vaccinarea antigripală. Lista cuprinde 92 de farmacii din Bucureşti şi din 15 judeţe din ţară, însă va fi completată pe măsură ce se eliberează autorizaţiile speciale şi farmaciile îşi pun la punct logistica necesară, conform reglementărilor în vigoare.

Persoanele care doresc să se vaccineze împotriva gripei sezoniere în farmaciile comunitare trebuie să parcurgă următorii paşi:

  • să consulte lista farmaciilor autorizate pentru vaccinarea antigripală pe site-urile indicate, la rubrica dedicată şi să se programeze telefonic în prealabil.
  •  să solicite recomandarea medicală de vaccinare antigripală fie medicului de familie, fie unui alt medic specialist, dacă în anii anteriori au fost cel puţin o dată vaccinaţi împotriva gripei sezoniere.
  • să se prezinte la data programării, cu recomandarea medicală în farmacia autorizată şi să achiziţioneze vaccinul antigripal în vederea administrării acestuia.

Colegiul Farmaciştilor precizează că vaccinul antigripal se va administra numai după efectuarea unei anamneze minimale de către farmacist, pentru identificarea unor eventuale contraindicaţii sau precauţii la vaccinare.

Vaccinarea în farmacii nu se efectuează dacă persoana respectivă nu a mai fost vaccinată anterior antigripal şi nu prezintă o recomandare medicală în acest sens.

”Recomandăm tuturor, în special persoanelor aflate la risc, să aibă grijă de sănătatea lor şi să se protejeze în faţa gripei, în contextul creşterii explozive a cazurilor de gripă sezonieră. Farmaciştii sunt alături de oameni pentru a-i ajuta să depăşească cu bine această perioadă de alertă epidemiologică, când gripa sezonieră s-a suprapus peste alte viroze şi poate afecta starea de sănătate a populaţiei”, a declarat preşedintele Colegiului Farmaciştilor, prof. univ. emerit Dumitru Lupuliasa.

Colegiul Farmaciştilor din România va colabora în continuare cu Ministerul Sănătăţii şi profesioniştii din domeniu pentru ca implementarea acestui program pilot de vaccinare, în beneficiul persoanelor care doresc să se vaccineze împotriva gripei, să fie cât mai eficientă.

viewscnt