Un nou dispozitiv online, numit ”PREDICT Prostate" şi care poate prevedea prognosticul unui pacient în urma diagnosticului de cancer de prostată, ar putea ajuta la prevenirea tratamentelor nefolositoare şi a efectelor adverse asociate, conform cercetătorilor de la Universitatea Cambridge.
Studiul privind noul dispozitiv online a fost publicat în jurnalul ”PLOS Medicine” şi aduce împreună ultimele dovezi şi modelele matematice pentru a oferi un prognostic personalizat, de care cercetătorii spun că va ajuta pacienţii în timp ce discută despre opţiunile de tratament cu consultanţii lor.
Conform Cancer Research UK, în 2015 au fost 47,151 de noi cazuri de cancer la prostată. Progresia bolii, ce apare de obicei mai târziu în viaţă, este foarte variabilă: în majoritatea cazului, boala progresează încet şi nu este fatală. Se spune adesea că mai mulţi bărbaţi mor cu cancer de prostată decât din cauza acestuia. Oricum, încă este posibil ca în cazul unui semnificativ număr de bărbaţi, tumoarea să metastazeze şi să se răspândească la alte organe, ameninţându-le sănătatea.
Când un pacient este diagnosticat cu cancer de prostată, în prezent este clasificat ca având un risc scăzut, intermediar sau ridicat. Depinzând de grupa de risc a pacientului, doctorii vor recomanda fie o abordare prin ”monitorizare activă”, fie un tratament. Opţiunile de tratament includ radioterapia sau chirurgia şi pot avea efecte secundare semnficative, inclusiv disfuncţia erectilă şi incontinenţa urinară.
Oricum, dovezile sugerează că aceste clasificări, care se află în ghidurile prezente furnizate de Insitutul Naţional pentru Sănătate şi Excelenţă în Îngrijire (NICE), sunt precise în măsură de doar 60-70%, ceea ce înseamnă că mulţi bărbaţi aleg tratamentul atunci când nu este necesar. De fapt, un studiu recent efectuat în Marea Britanie a arătat că pentru cancerul de prostată în stadiu incipient (risc scăzut sau intermediar), tratamentul nu mai este benefic în termenii ratei de supravieţuire de zece ani, în comparaţie cu netratarea bolii.
Cercetătorii de la Cambridge au arătat deja că este posibilă îmbunătăţirea acurateţei modelului aprobat de NICE cu până la 80%, împărţind pacienţii în cinci grupe, mai degrabă decât în trei. Următoarea lor provocare a fost să folosească aceste informaţii pentru a oferi o predicţie mai personalizată a rezultatelelor pacienţilor fără un cost suplimentar. Rezultatul este ”PREDICT Prostate”.
”PREDICT Prostate” analizează informaţiile disponibile de rutină, inclusiv rezultatele testelor PSA, gradul şi stadiul cancerului, proporţiile biopsiilor cu celule canceroase şi detalii despre pacient incluzând vârsta şi alte boli. Apoi oferă o estimare pe o perioadă de 10-15 ani. Instrumentul estimează de asemenea cum diferă şansa pacientului de supravieţuire, dacă trebuie optat pentru monitorizare sau tratament, furnizând contextul probabilităţii succesului tratamentului şi riscul efectelor secundare.
”În măsura în care suntem conştienţi, acesta este primul instrument personalizat ce oferă o estimare de supravieţuire totală pentru bărbaţii după un diagnostic cu cancer de prostată. ”PREDICT Prostate” este proiectat pentru bărbaţii care se întreabă ce să aleagă dintre monitorizare sau tratament. Aceasta este alegerea la care sunt supuşi aproape jumătate din toţi bărbaţii ce sunt diagnosticaţi cu cancer de prostată”, a spus dr. David Thurtle de la Universitatea Cambridge şi Spitalul Addenbrooke's, citat de sciencedialy.com.
Cercetarea a fost condusă de dr. Vincent Gnanapragasam, lector universitar şi consultant onorific la CUH şi întreprinsă de dr. Thurtle, în colaborare cu prof. Paul Pharoah.
”Suntem de părere că acest instrument ar putea reduce semnificativ numărul tratamentelor nenecesare şi potenţial dăunătoare pe care pacienţii le primesc şi salva milioane de dolari pentru sistemul naţional de sănătate în fiecare an. Nu este vorba de raţionalizarea tratamentelor – este vorba de împuternicirea pacienţilor şi doctorilor lor de a lua decizii în baza unor decizii mai bune. De asemenea, le va arăta bărbaţilor ce au nevoie de tratament o estimare realistică a ratei de supravieţuire după tratament”, a spus dr. Gnanapragasam.
Datele de la National Prostate Cancer Audit a arătat că ratele de tratament pentru cancerul de prostată cu risc scăzut variază între 2 şi 25% la diferite spitale. Tratamentul ”radical” - chirurgia sau radioterapia, de exemplu – costă în medie în jur de 7.000 de lire per pacient şi tratarea acestor bărbaţi iroseşte inutil resurse considerabile şi de asemenea cauzează efecte secundare semnificative.
Dr. Thurtle şi Gnanapragasam au efectuat de atunci un studiu personalizat asupra 200 de specialişti în cancerul de prostată, dându-le doctorilor acces la instrument şi o serie de viniete ale pacienţilor, în timp ce alţii au primit doar vinietele. În majoritatea cazurilor, doctorii au supraestimat riscul decesului pacientului din cauza cancerului, în comparaţie cu estimările date de ”PREDICT”, urmând să recomande tratamentul în multe cazuri şi să supraestimeze cât de eficient ar fi acesta. Când li s-a dat accesul la instrument, a fost mai puţin probabil ca doctorii să recomande tratamentul pentru cancerul cu prognostic bun.
Dr. Gnanapragasam a spus că dezvoltarea PREDICT Prostate a fost posibilă doar datorită înregistrărilor disponibile prin Public Health England – instrumentul a fost dezvoltat folosind informaţii de la peste 10.000 de bărbaţi britanici înregistraţi în Estul Angliei. Acest registru regional este unul din cele mai curprinzătoare şi de calitate cea mai mare de seturi de date disponibile atât în Marea Britanie, cât şi internaţional. Datele au fost apoi validate extern într-un eşantion din 2.500 de pacienţi cu cancer la prostată din Singapore.
Cercetătorii avertizează că instrumentul este recomandat pentru a fi folosit doar în consultaţie de un doctor. De asemenea, nu este potrivit pentru bărbaţii cu o boală foarte agresivă sau cei care au dovezi că boala s-a răspândit la momentul diagnosticului.