Exerciţiile de fitness şi cele pentru dezvoltarea forţei musculare ar putea reduce la jumătate decesele pacienţilor cu cancer, sugerează un studiu

Exerciţiile de fitness şi cele pentru dezvoltarea forţei musculare ar putea reduce la jumătate decesele pacienţilor cu cancer, sugerează un studiu

O recentă analiza arată că pacienţii cu cancer trebuie să facă mişcare şi să îşi menţină greutatea la un nivel scăzut pentru a obţine beneficii maxime pentru sănătate.

Forţa musculară şi o bună condiţie fizică ar putea reduce aproape la jumătate riscul ca pacienţii bolnavi de cancer să moară din cauza bolii, conform unui studiu care sugerează că planurile de exerciţii adaptate pot creşte supravieţuirea.

Probabilitatea ca oamenii să moară din cauza cancerului a scăzut semnificativ în ultimele decenii datorită unei mai bune conştientizări a simptomelor şi a unui acces mai bun la tratament şi îngrijire.

Cu toate acestea, în ciuda progreselor notabile, efectele secundare ale tratamentului, inclusiv asupra inimii şi muşchilor, pot afecta supravieţuirea.

O analiză a datelor, care a implicat aproape 47.000 de pacienţi cu diferite tipuri şi stadii de cancer, sugerează că forţa musculară şi o bună condiţie fizică sunt legate de un risc semnificativ mai scăzut de deces din orice cauză la persoanele cu cancer.

Constatările au fost publicate marţi, în British Journal of Sports Medicine.

Pentru a informa opţiunile potenţiale de prelungire a supravieţuirii la aceşti pacienţi, cercetătorii şi-au propus să vadă dacă forţa musculară şi condiţia fizică cardiorespiratorie ar putea fi asociate cu un risc mai scăzut de deces şi dacă tipul şi stadiul cancerului ar putea influenţa.

Cercetătorii, conduşi de Universitatea Edith Cowan, din Australia, au căutat studii relevante publicate în limba engleză până în august 2023, şi au inclus 42 în analiza finală a datelor.

În comparaţie cu pacienţii cu forţă musculară slabă şi niveluri scăzute de fitness cardiorespirator, cei aflaţi la celălalt capăt al spectrului aveau un risc cu 31-46% mai mic de a muri din orice cauză, au declarat cercetătorii.

Această combinaţie de forţă şi condiţie fizică a fost asociată cu un risc cu 8-46% mai mic de deces din orice cauză la pacienţii cu cancer în stadiul 3 sau 4 şi cu un risc cu 19-41% mai mic de deces din orice cauză în rândul celor cu cancer pulmonar sau digestiv.

„Constatările evidenţiază faptul că forţa musculară ar putea fi potenţial utilizată în practica clinică pentru a determina riscul de mortalitate la pacienţii cu cancer în stadii avansate şi, prin urmare, activităţile de consolidare musculară ar putea fi utilizate pentru a creşte speranţa de viaţă”, au scris cercetătorii.

Un al doilea studiu, de asemenea publicat miercuri în British Journal of Sports Medicine, a constatat că menţinerea unei talii mai subţiri împreună cu exerciţii fizice regulate a fost mult mai eficientă pentru reducerea riscului de cancer decât doar una sau alta.

Cercetarea, finanţată de Fondul mondial de cercetare a cancerului, arată că oamenii trebuie să facă mişcare şi să îşi menţină greutatea la un nivel scăzut pentru a obţine beneficii maxime pentru sănătate.

Studiul, realizat pe mai mult de 315 000 de persoane, a fost primul care a analizat modul în care cele două acţiuni se combină pentru a reduce riscul de cancer.

Dr. Helen Croker, director adjunct de cercetare şi politică la World Cancer Research Fund, a declarat: „Aceste constatări subliniază importanţa unei abordări holistice a stilului de viaţă în loc să se concentreze pe un singur factor pentru a reduce riscul de cancer. Menţinerea unei greutăţi sănătoase şi, în special, având o circumferinţă a taliei în limitele recomandate şi fiind activ fizic, împreună cu o alimentaţie sănătoasă, sunt toate măsuri cruciale pentru a reduce riscul de cancer.”

Între timp, Cancer Research UK, una dintre cele mai importante organizaţii caritabile de luptă împotriva cancerului, a anunţat miercuri că, împreună cu partenerii săi, alocă 10 milioane de lire sterline pentru a crea noi instrumente care utilizează inteligenţa artificială şi analiza pentru a îmbunătăţi detectarea precoce şi prevenirea cancerului.

Medicii ar putea fi în curând capabili să prezică şansele unei persoane de a face cancer şi să ofere ajutor personalizat, datorită programului de cinci ani de detectare a cancerului bazat pe date, a declarat organizaţia caritabilă.

Acest lucru ar putea duce la oferirea unor teste de depistare a cancerului mai frecvente sau la o vârstă mai fragedă persoanelor cu risc crescut, în timp ce persoanele cu risc scăzut ar putea fi scutite de teste inutile.

 

viewscnt