Un senator din SUA a demarat o anchetă după ce un medicament pentru o boală rară care a ajuns să coste 375.000 dolari, deşi a fost mult timp disponibil gratuit pentru pacienţi

Un senator din SUA a demarat o anchetă după ce un medicament pentru o boală rară care a ajuns să coste 375.000 dolari, deşi a fost mult timp disponibil gratuit pentru pacienţi

Senatorul american Bernie Sanders a declanşat o anchetă în privinţa unui medicament pentru o boală rară numită sindrom miastenic Eaton-Lambert, care este vândut de o companie farmaceutică cu 375.000 de dolari, deşi a fost mult imp disponibil gratuit pentru pacienţi.

Senatorul a trimis recent o scrisoare companiei Catalyst Pharmaceuticals în care i-a cerut să justifice în ce mod a ajuns să fixeze un preţ de 375.000 de dolari pentru medicamentul Firdapse folosit pentru tratamentul pacienţilor cu sindrom miastenic Eaton-Lambert, relatează Reuters.

În SUA, una din 100.000 de persoane are sindromul miastenic Eaton-Lambert, care este cauzat de afectarea comunicării dintre nervi şi muşchi şi se caracterizează prin slăbiciune musculară.

În scrisoarea sa, senatorul a cerut companiei să prezinte costul de fabricaţie al medicamentului şi o estimare a numărului de pacienţi care ar avea de suferit din cauza preţului prea mare al produsului.

Pacienţii din SUA cu sindrom miastenic Eaton-Lambert au avut mult timp acces la medicamentul Firdapse de la o mică firmă firmă farmaceutică din New Jersey, Jacobus Pharmaceuticals, care oferea gratuity produsul în cadrul unui program pentru pacienţi cu boli rare al autorităţii americane de reglementare în domeniul medicamentelor (FDA).

Însă Catalyst Pharmaceuticals a primit aprobare pentru punerea pe piaţă a medicamentului Firdapse în luna noiembrie, care îi permite să aibă drepturi exclusive asupra medicamentului timp de mai mulţi ani.

Ulterior, în decembrie, compania a anunţat că a fixat un preţ de 375.000 dolari pentru tratamentul timp de un an cu Firdapse.

Catalyst a cumpărat drepturile asupra medicamentului în 2012 de la o altă companie, numită BioMarin.

viewscnt