Pentru pacienţii cu insuficienţă cardiacă cronică, monitorizarea ambulatorie hemodinamică prin senzori de presiune arterială pulmonară implantabili par să îmbunătăţescă rezultatele tratamentului, conform unei analize retrospective.
Creşterile de tensiune preced semnele şi simptomele clinice, deci monitorizarea hemodinamicii centrale ar putea ”facilita intervenţiile în timp util pentru reducerea tensiunii, îmbunătăţirea simptomelor şi evitarea spitalizării costisitoare”, au raportat cercetătorii în ”JAMA Cardiology”, citaţi de Reuters.
Studiile clinice au indicat beneficii, conform dr. Jacob Abraham de la Prodvidence Heart Institute din Portland, Oregon, dar nu era clar dacă aceste beneficii se înregistrează şi în realitate.
Pentru a stabili acest lucru, echipa de cercetători a examinat datele înregistrate în programul Medicare de la 1.087 de pacienţi ce au primit senzorul hemodinamic ”CardioMEMS” de la Abbott între 2014 şi 2016. Ei au fost comparaţi cu un acelaăi număr de pacienţi dintr-un grup de control ce au avut cel puţin o spitalizare dar nu au primit un senzor. Analiza a fost efectuată şi completată între 2017 şi 2019.
La 12 luni după implant au existat 616 spializări ale pacienţilor cu implant de senzor, semnificativ mai puţine decât 784 în grupul de control. De asemenea au fost înregistrate241 de decese în grupul de tratament şi 325 printre pacienţii din grupul de control.
Spitalizările pentru insuficienţă cardiacă în formă gravă sau deces au fost înregistrate la 43,1% din pacienţii care primiseră un dispozitiv implantabil, în comparaţie cu 54,9% din cei din grupul de control. Acest rezultat a însemnat 0,90 de evenimente per pacient per an în grupul de tratament, versus 1,23 evenimente per pacient per an în grupul de control, o diferenţă foarte semnificativă.
”Rezultatele studiului nostru sugerează că pentru pacienţii cu insuficienţă cardiacă cronică, utilizarea unui senzor hemodinamic pentru ghidarea organizării ar putea îmbunătăţi supravieţurea, cât şi reduce spitalizările HF”, a spus dr. Abraham.