Un nou sistem de administrare a medicamentelor ar putea ajuta pacienţii cu o formă rară de cancer ocular

Un nou sistem de administrare a medicamentelor ar putea ajuta pacienţii cu o formă rară de cancer ocular

Melanomul uveal metastatic reprezintă una dintre cele mai greu de tratat forme de cancer ocular, cu prognostic sever şi opţiuni terapeutice limitate. Un nou sistem de administrare a tratamentului a oferit rezultate promiţătoare, prelungind supravieţuirea fără progresie şi crescând rata de control tumoral, conform datelor obţinute într-un studiu clinic avansat.

Melanomul uveal este cea mai frecventă tumoră intraoculară malignă primară la adulţi. şi apare din melanocitele (celulele pigmentare) situate în uvee - un strat mijlociu al globului ocular. Melanomul uveal metastatic este forma avansată şi rară a acestui cancer ocular, care îşi are originea în structurile uveale ale ochiului şi care, în stadiile tardive, dezvoltă metastaze, cel mai frecvent la ficat.

Un studiu internaţional, coordonat de Centrul de cancer Moffitt, a arătat că administrarea tratamentului de chimioterapie prin perfuzie hepatică percutanată ar putea oferi beneficii clinice pacienţilor cu această formă rară de melanom ocular care a metastazat la nivel hepatic. Această afecţiune este în mod tradiţional dificil de tratat şi asociată cu un prognostic rezervat.

Perfuzia hepatică percutanată reprezintă o metodă terapeutică avansată, care permite administrarea localizată a unui agent de chimioterapie (de obicei în doze mari) direct în ficat, cu scopul de a trata tumori sau metastaze hepatice - cum este cazul melanomului uveal metastatic.

Studiul clinic de fază 3, FOCUS, publicat în revista Annals of Surgical Oncology, pe 7 aprilie, a comparat două modalităţi terapeutice pentru melanomul uveal metastatic. 

Un grup de pacienţi a fost tratat prin sistemul de perfuzie hepatică percutanată pentru administrarea medicamentului chimioterapic, melfalan, în timp ce grupul de control a primit tratamentul standard. Rezultatele au arătat că pacienţii trataţi prin noul sistem hepatic de administrare a medicamentului au înregistrat rezultate semnificativ superioare. Supravieţuirea medie fără progresie a fost de 9,1 luni în acest grup, comparativ cu 3,3 luni în rândul celor trataţi conform standardului de tratament actual.

Rata de răspuns obiectiv a fost de 27,5%, de aproape trei ori mai mare decât cea din grupul de control (9,4%). Rata de control a bolii a crescut considerabil, de la 46,9% la 80,0%. 

Supravieţuirea medie globală a fost de 18,5 luni pentru pacienţii trataţi cu sistemul hepatic de administrare, faţă de 14,5 luni în grupul cu tratament convenţional. Deşi au fost raportate reacţii adverse, în principal legate de scăderea numărului de celule sangvine, acestea au fost gestionate în regim ambulator şi s-au rezolvat, în majoritatea cazurilor, doar prin monitorizare.

„Acest nou tratament oferă speranţă pacienţilor cu un cancer recunoscut pentru dificultatea gestionării sale”, a declarat dr. Jonathan Zager, specialist în chirurgie oncologică în cadrul departamentului de oncologie de la Moffitt, şi autor principal al studiului. 

Potrivit medicului, rezultatele studiului demonstrează că noul sistem de administrare a tratamentului poate controla boala la nivel hepatic. 

„Este o opţiune terapeutică care nu compromite calitatea vieţii pacienţilor şi le oferă şansa unei supravieţuiri prelungite”, a adăugat acesta. 

Spre deosebire de chimioterapia sistemică, acest tratament introduce o doză ridicată de medicament direct în ficat, care este izolat temporar printr-un sistem de catetere şi baloane inserate percutanat. Medicamentul este apoi filtrat înainte de a ajunge în circulaţia sistemică.

Această abordare ţintită contribuie la reducerea toxicităţii sistemice, prin faptul că nu pătrunde în fluxul sanguin general, ci acţionează local. Echipa pregăteşte, în prezent, studii suplimentare pentru a evalua în continuare beneficiile terapiei şi pentru a explora posibile combinaţii cu alte tratamente oncologice emergente.

viewscnt