VIDEO Florentina Păncescu, UCB Pharma: Lipsa de predictibilitate, o boală lungă şi grea a României, care afectează grav viaţa

VIDEO Florentina Păncescu, UCB Pharma: Lipsa de predictibilitate, o boală lungă şi grea a României, care afectează grav viaţa

Accesul pacienţilor români la medicamente inovatoare este mult mai greoi în România faţă de accesul altor pacienţi europeni. Pe de altă parte, criza medicamentelor se adânceşte în ţara noastră. ,,Predictibilitatea este foarte importantă, pentru că noi ne facem nişte planuri şi este esenţial ca aceste planuri să fie cât mai aproape de realitate”, a declarat Florentina Păncescu, director general al UCB Pharma România, într-un interviu video pentru 360medical.ro.

România este printre puţinele ţări care nu reuşeşte să aibă nişte termene clare când se rambursează medicamentele de către stat. Rambursarea efectivă şi publicarea listei de medicamente rambursate sunt dependente de bugetul statului.

"Noi trebuie să ştim cel puţin cu 1 an înainte când să producem pentru România şi cât şi, evident, să estimăm într-un fel sau altul. Interesul multor companii pentru România scade, pentru că atunci când nu poţi să-ţi faci nişte planuri clare şi nu ştii ce ai de făcut, preferi să te îndrepţi spre pieţe care sunt predictibile”, a atras atenţia Florentina Păncescu.

Lista medicamentelor compensate şi gratuite ar trebui actualizată de mai multe ori pe an, în condiţiile în care ritmul inovaţiei în medicină a crescut.

"Sunt medicamente cu un posibil impact pozitiv asupra vieţii pacienţilor, care nu suportă întârziere. Un an, doi, trei de întârziere pot să afecteze profund un pacient şi recuperarea lui nu mai e aceeaşi”, a arătat Florentina Păncescu.

Anul acesta au fost extrem de puţine molecule puse pe lista de rambursare şi doar pentru contractele de cost-volum, la începutul anului.

"Nu se întrevede vreo listă anul acesta, ceea ce este grav, din punctul meu de vedere. Sunt extrem de multe molecule care aşteaptă”, a afirmat director general al UCB Pharma România.

Printre acestea se numără şi tratamente pentru copii, pentru afecţiuni extrem de dificile. În timp ce pacienţii aşteaptă să îşi vadă medicamentul rambursat şi să înceapă tratamentul, pentru statul român este o pierdere, pentru că mulţi dintre aceşti pacienţi au viaţa profund afectată, nu mai pot să îşi desfăşoare activitatea ca înainte, nu mai pot să muncească.

Potrivit directorului UCB Pharma, este nevoie de predictibilitate şi în privinţa actualizării protocoalelor terapeutice.

,,Cred că suntem cam singura ţară din Europa care nu are un termen clar de publicare a listei de medicamente rambursate. Da, e trist pentru mine ca româncă să mă duc în alte ţări şi să văd că autorităţile au găsit soluţii foarte bune”, a menţionat Florentina Păncescu.

Directorul UCB Pharma consideră că cel mai bun exemplu din regiune este Cehia, care are un sistem foarte bine pus la punct, în care companiile ştiu clar care sunt termenele maximale în care se poate obţine rambursarea unei molecule.

În opinia directorului general al UCB Pharma România, "lipsa de predictibilitate este o boală lungă şi grea României, care afectează viaţa grav pacienţilor".

"Dacă am reuşit să reducem cu 10% costul inactivităţii şi dizabilităţii pe caz de boală, economia românească ar câştiga peste 2 miliarde de euro pe an. Atâta timp cât statul român priveşte cheltuiala cu sănătatea ca pe o povară şi nu ca pe o investiţie, cred că rămânem blocaţi”, a mai spus Florentina Păncescu.

viewscnt